Noticias
  • 'Caiga quien caiga': no calia que tornés
    Diumenge al vespre, Telecinco ressuscitava Caiga quien caiga, un format humorístic que s’ha intentat reactivar en múltiples ocasions i en diverses cadenes sense l’èxit inicial. Aquesta vegada, l’actor Santi Millán té el rol de presentador principal, acompanyat de Lorena Castells i Pablo González, que lideren un exèrcit de reporters de carrer. Des dels primers minuts del programa es va fer evident que aquest tipus de resurreccions desemboquen en un zombi televisiu, sense ànima, que avança sense rumb. És una caricatura del que va ser, però sobretot, és un format caducat i superat. Aquest plantejament dels presentadors modernets i fatxendes que van de llestos i es pensen que són provocadors està passadíssim de moda.
  • Ciutats construïdes per fer la guerra
    Als Emirats Àrabs, el 2017, es va inaugurar Al Hambra, una gran ciutat amb centre urbà, un port, una petroquímica, un aeroport i una planta de gas. El 2020, en algun lloc dels alts del Golan, va començar a funcionar una altra ciutat amb tot un entramat subterrani. El 2024, a Singapur, va obrir SAFTI City, amb molts edificis interconnectats i estacions de metro. Totes elles són en països diferents, però tenen un tret en comú: no estaran mai habitades. S'han construït perquè els soldats s’hi entrenin per fer la guerra. Són poc visibles, la majoria són inaccessibles, encara que en algunes fan jornades de portes obertes i segurament no hi arribaríeu amb el Google Maps. Ocupen terrenys militars i cada vegada n'hi ha més. A Espanya, a prop d’Albacete, n’hi ha una: Chinchilla (2007).
  • Qui és la 'royal' secreta que va ser la màxim confident d'Elisabet II?
    Sol passar desapercebuda pel gran públic, però és una de les membres de la família reial britànica més actives, fins al punt que la premsa anglesa l'ha batejat com "l'arma secreta" dels Windsor. Sofia d'Edimburg, dona del príncep Eduard, germà petit de Carles III d'Anglaterra, acaba de fer 60 anys, i ho ha volgut celebrar amb una sèrie de retrats oficials fets per la fotògrafa Christina Ebenezer. En les imatges, apareix en actitud distesa al Parc de Bagshot, on està localitzada la residència reial on viu al costat del seu marit. L'antiga comtessa de Wessex apareix vestida amb diferents conjunts marcats per una elegància sòbria: una faldilla plisada de color blanc i un jersei de coll negre, o pantalons verds, jersei marró i abric blanc.
  • Sánchez crida a "rebel·lar-se" contra la "'tecnocasta'" que envolta Trump
    Poques hores abans de la presa de possessió de Donald Trump com a nou president dels Estats Units, Pedro Sánchez ha redoblat les seves alertes contra el poder econòmic, tecnològic i mediàtic que l'envolta, personificat en la figura d'Elon Musk, contra qui ha anat llençant dards en els últims dies. "La història ens ha mostrat que les tecnologies no generen prosperitat per si soles. Tendeixen a reforçar l'status quo, donar més poder als poderosos i fer més rics als rics. Aquesta amenaça és especialment greu en un context com l'actual, en aquesta setmana que comencem, en què veiem que la tecnocasta –si em permeten l'expressió de Silicon Valley– intenta utilitzar el seu poder omnímode sobre les xarxes socials per controlar el debat públic i controlar l'acció governamental de tot Occident. Davant tot això ens hem de rebel·lar i plantejar alternatives. La democràcia no és un euro, un vot; un tuit, un vot; és una persona, un vot. Per tant, Europa ha de plantar cara a aquesta amenaça i defensa
  • Ictus, demència i addiccions: creen el primer llistat de riscos i beneficis de medicaments com l'Ozempic
    Els medicaments que ajuden a controlar la diabetis i baixar de pes, com l'Ozempic o Wegovy, han guanyat molta popularitat en els últims anys. Cada cop hi ha més demanda i més persones en tractament, i, per tant, la comunitat científica genera més i més dades dels possibles efectes que pot tenir en la salut dels pacients que els prenen i que encara no estan descrits. Aquests medicaments imiten el funcionament de l’hormona GLP-1, que es produeix a l’intestí i que estimula el pàncrees en la producció d’insulina, i ara un estudi liderat per la Universitat de Washington ha aconseguit enumerar un primer llistat tant els beneficis com les adversitats associades a l'ús d'aquests medicaments.