Noticias
  • El cineasta jueu a qui Israel finança pel·lícules sobre palestins i iranians
    El primer que sobta de Leer Lolita en Teherán, drama sobre un grup de dones que es reuneixen en secret a l’Iran dels 80 per estudiar clàssics de la literatura anglesa, és que la dirigeix un cineasta israelià i la financen –en part– diners públics d’Israel, el mateix país que fa uns mesos intercanviava llançaments de míssils amb l’Iran. El director Eran Riklis (Jerusalem, 1954), que aquest dissabte presenta la pel·lícula al BCN Film Fest abans de l'estrena oficial el 20 de juliol, era conscient de la contradicció. “Tanmateix, ja havia fet pel·lícules sobre palestins i drusos [minoria religiosa d’arrels musulmanes], i la novel·la en què es basa la pel·lícula m’havia encantat, així que vaig contactar amb l’autora per Facebook –explica–. Això sí, la primera pregunta va ser si per a ella tenia sentit que un israelià expliqués la seva història. I li va semblar una gran idea”.
  • On són avui les cares dels primers concursos de TV3?
    Des dels temps de Filiprim, TV3 ha enfilat una llarga corrua de concursos que han quedat fixats en la memòria col·lectiva. L’ARA repassa algunes de les cares que es van fer populars gràcies a aquest format durant els primers anys de la pública i detalla com van seguir la seva carrera professional un cop van deixar d’aparèixer en pantalla.
  • El govern central inverteix més del doble per madrileny que per català
    El govern espanyol ha invertit, de mitjana, el doble de diners per madrileny que per català des de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. L'Estat ha mantingut la tendència que ja tenien els executius del PP d'acabar destinant més diners dels previstos als pressupostos a la capital espanyola i, en canvi, deixar sense complir bona part de la partida inversora per a Catalunya, cosa que provoca una notable disparitat en els fons que ha destinat l'executiu socialista als dos territoris des de mitjans del 2018, quan va recuperar el poder.
  • “La veritable amistat és cuidar els altres sense calcular quant has donat i rebut”
    Com és que ens fem amics d’unes persones i no d’unes altres? ¿Pot sobreviure una amistat al temps i la distància? ¿Podem viure sense amics? Des de temps antics, el concepte de l’amistat ha ocupat un lloc central en la vida de les persones. A l’Epopeia de Gilgamesh ja és el tema principal, mentre que, a l’Ètica a Nicòmac, Aristòtil dedica dos llibres sencers a definir les diferents formes de l’amistat. I abans que ell, Plató i Xenofont, en els seus banquets, retraten molts dels sentiments que ens evoca l’amistat.
  • Quina sanció li pot caure a Rüdiger? Això és el que recull l’acta arbitral
    La frustració del Madrid en veure's perdent la Copa del Rei contra el seu etern rival, el Barça, es va veure especialment en una de les darreres jugades del partit jugat aquest dissabte a la nit a Savilla: l'àrbitre, Ricardo De Burgos Begoetxe, va xiular en els darrers compassos una falta de Kilian Mbappé sobre Èric Garcia, i la banqueta blanca va reaccionar amb indignació. Un dels més indignats va ser el central madrileny Antonio Rüdiger, que va llençar un objecte a l'àrbitre i després va ser subjectat pels seus companys perquè volia encarar-se amb el cos arbitral. Per aquests gestos, el defensa alemany va acabar expulsat i l'acta arbitral, publicada de matinada, recull què va passar exactament.