Noticias
  • El fenomen ‘brain rot’, el contingut absurd fet amb IA i convertit en un negoci
    És possible que els últims dies us hagin aparegut a la secció Per a tu d’Instagram o TikTok, o fins i tot per Facebook o Reddit, vídeos de Tralalero Tralala, un tauró amb sabates Nike fet amb intel·ligència artificial (IA). No és l’única criatura feta artificialment que pobla les xarxes socials: també hi ha Bombardiro Crocodilo, un cocodril fusionat amb un avió de guerra; en Tung Tung Tung Sahur, un bastó amb cara i un bat; o la Ballerina Capuchina, una ballarina el cap de la qual és un cafè. Aquestes criatures grotesques, fruits de la intel·ligència artificial, formen part del fenomen brain rot (cervell podrit en català), el vocable que va escollir el diccionari d'Oxford com a paraula de l’any. El mot descriu la sensació que queda després de passar una estona consumint contingut de manera aleatòria i compulsiva a xarxes socials i, alhora, per designar aquest contingut en si.
  • Ni milers d'euros, ni estudis gratis ni viatges a l'estranger fan que els joves ucraïnesos vulguin anar a la guerra
    Els problemes de reclutament d'Ucraïna han sigut una constant en l'últim any i va ser fins i tot motiu d'escarni durant la tensa reunió a la Casa Blanca entre el president del país, Voldímir Zelenski, Donald Trump i el vicepresident, J.D. Vance. El desgast de tres anys de guerra davant d'un enemic que té hordes inacabables de soldats per sacrificar genera problemes de mobilització. Aquesta situació va portar el president Zelenski a rebaixar l'edat de reclutament als 25 anys i a buscar altres vies de captació de soldats. L'últim intent va ser tot just a finals de febrer, una campanya impulsada pel govern de Kíiv per captar joves reclutes d'entre 18 i 25 anys. Els oferia un contracte d'1 milió de hrívnies (uns 21.200 euros) que rebrien després de passar un any al front, a més d'un sou d'uns 2.500 euros mensuals, hipoteques sense interessos, educació universitària gratuïta i la possibilitat de viatjar a l'estranger quan acabin el servei. Si és que l'acaben.
  • A Rússia es dispara el nombre de voluntaris per anar a la guerra
    Pujar a l’últim comboi, no entrar en combat i embutxacar-se un sou que molts russos no poden ni somiar de cobrar. Aquesta és l’esperança de molts dels homes que últimament corren a allistar-se a l’exèrcit per anar a lluitar a Ucraïna. Segons el mitjà independent Viorstka, el nombre de persones que volen signar un contracte amb el ministeri de Defensa, els anomenats kontraktniki, s’ha incrementat molt a Moscou les últimes setmanes.
  • Beatriz Corredor, l'exministra socialista d'Habitatge enamorada de Gaudí
    L'apagada massiva d'aquest dilluns ha posat en el punt de mira Beatriz Corredor (Madrid, 1968), presidenta de Red Eléctrica. Les xarxes socials s'han omplert de peticions de dimissió i de missatges que qüestionen la seva idoneïtat pel fet que, quan l'executiu de Sánchez la va designar, el 2020, no tenia experiència prèvia en el sector energètic. La seva trajectòria professional està relacionada amb el sector immobiliari i, en declaracions en un programa de ràdio especialitzat, abans de fer el salt a la cotitzada, es declarava una "enamorada" de la Casa Batlló de Gaudí i una amant de la ciutat de Nova York. Corredor és registradora de la propietat de carrera des del 1993 i va ser ministra d'Habitatge amb José Luis Rodríguez Zapatero, del 2008 al 2010, en ple esclat de la bombolla immobiliària.
  • Catalunya és la tercera comunitat amb més accidents per xocs amb animals salvatges
    Els accidents per xocs amb animals salvatges no reculen a Catalunya des de fa més deu anys, segons apunta un estudi del centre d’estudis d’opinió Ponle Freno i la Fundació Axa. Catalunya ocupa el tercer lloc en el rànquing de l’estat espanyol pel que fa a accidents provocats pel xoc amb un animal salvatge. Pel que fa a la gravetat d’aquests accidents destaca, amb una forta incidència, la mortalitat registrada a Lleida, que es col·loca com la segona comunitat amb més accidents mortals causats per impactes amb animals salvatges.