Noticias
  • "Barcelona hauria d'estar empaperada amb la imatge del Crist de Taüll"
    Joan Pau Inarejos (Sant Boi de Llobregat, 1983) es defineix com "un periodista enamorat de l'art". La fascinació pel romànic li ve de ben petit. "Soc d'una família molt nombrosa i viatjàvem molt per Catalunya, perquè era el més assequible, i vam veure molt Pirineu. D'aquí alguna cosa em va quedar i a l'adolescència m'hi vaig obsessionar molt, dibuixant el Crist en Majestat de Taüll i fent-ne interpretacions", subratlla. Aquesta passió l'ha abocat als comptes de X i Instagram @RomanicCatala, i aquest dijous publica el seu primer llibre, Amb ulls de romànic (Rosa dels Vents).
  • "Només podem dedicar dues setmanes en tota l'ESO a explicar qui era Franco"
    "Va ser molt mala gent", "el final de la guerra va ser el 45, però no sé quan va morir" o "era el noi de la Guàrdia Civil". Aquestes són només algunes de les respostes que han donat adolescents catalans quan els preguntaven per Francisco Franco i per la seva dictadura en un vídeo de 3Cat que s'ha fet viral a les xarxes.
  • "Una de les coses més tristes de viure en una residència és que, a l'hora de dinar, el silenci és absolut"
    Feliu Formosa ensenya, amb un punt d'orgull, l'habitació de la residència Sant Llàtzer de Terrassa on viu des de fa uns mesos. "Hi estic molt millor que a Igualada –explica–. Tinc una taula i un ordinador per treballar, i quan em canso aixeco la vista i puc mirar una mica a través de la finestra". Amb 90 anys fets, Formosa no té cap intenció d'abaixar el ritme: aquests dies acaba de traduir el primer llibre de poemes d'Else Lasker-Schüler, Estígia, publicat en alemany el 1901; està pendent d'un encàrrec de Mario Gas per versionar en català una obra de teatre de Friedrich Dürrenmatt; prepara un volum de textos sobre Agustí Bartra –amb qui va compartir una llarga amistat–, i ultima El quadern groc, "un recull de poemes en prosa, proper a l'escriptura automàtica, encapçalats de la A a la Z", que publicarà Edicions 96 abans de Sant Jordi.
  • La fantasia del Girona a la Champions s’acaba a Milà
    Ja està, fins aquí. El Girona està oficialment eliminat de la Champions. La derrota a Milà (1-0), la sisena en set partits, posa certa lògica després d’un any de fantasia en què els blanc-i-vermells han sigut la sensació del futbol europeu, amb partits antològics i un estil envejable. Era irreal, tot plegat. Ara tornarà la normalitat, sense estrelles i llums artificials. Però amb els cors més plens, perquè no hi ha ni paraules per explicar el que ha viscut i sentit.
  • El fenomen de la granota de Galvani a la Barcelona del segle XVIII
    De l’article de Santiago Riera i Tuèbols (Barcelona, 1935-2021) a l’Avui (9-VIII-1980). Inclou opinions del metge Francesc Salvà i Campillo (Barcelona, 1751-1828) sobre recerques del fisiòleg Luigi Galvani (Bolonya, 1737-1798) relatives a efectes de l’electricitat en nervis i músculs d’animals, com el cas de la granota. El passat 13 de gener el doctor Salvador Pané i Vidal va evocar Galvani en el seu discurs de presentació a l’IEC titulat "Microrobots per a aplicacions biomèdiques".