Noticias
  • L’aventura d’aprendre amb una professora entregada i carismàtica
    En tot el cinema estrenat el 2025 no hi ha segurament una escena tan emocionant com el moment en què al documental austríac Nuestra querida profesora, que arriba aquest divendres als cinemes, la professora d’una classe de primària comença a plorar en l'últim dia de classe abans de la baixa maternal i s’acaba fonent en una colpidora abraçada amb els alumnes, que també ploren a llàgrima viva. La imatge és la culminació de la relació d’afecte sincer i respecte que la mestra ha construït al llarg dels anys amb els nens, la majoria nouvinguts o fills de pares migrants i amb un domini precari de la llengua alemanya. La dedicació i trempera de la professora i l’evolució dels alumnes són el focus del documental de Ruth Beckermann (Viena, 1952), que va filmar durant tres anys el dia a dia de la classe. “Volia saber com viuen avui dia els nens de Viena, especialment els que venen d’un altre país, i veure com se’n surten i com els tracta el sistema escolar”, explica la directora.
  • La (doble) calculadora que l’Espanyol està obligat a fer anar
    L’Espanyol pot viure aquest diumenge una doble festa de celebració. En qüestió de dues hores de diferència, els seus primers equips masculí i femení tindran a les seves mans certificar aquest mateix cap de setmana la continuïtat a Primera Divisió i a la Lliga F, respectivament. Les noies de Sara Monforte visiten l’Athletic Club (12 h, Movistar+), mentre que els de Manolo González aniran a Butarque (14 h, DAZN). Menys d’un any després de tornar a l’elit del futbol estatal, tots dos equips volen deixar lligada la permanència sense patir més del necessari gràcies al coixí de punts que mantenen amb el descens. L’Espanyol treu la calculadora: què necessita aquest cap de setmana? 
  • La ràdio en què tots els entrevistats parlen sempre en català, en perill
    "La situació del català a la Catalunya Nord és pèssima, i cada cop és pitjor", diu Pere Manzanares, pedagog i històric activista per la llengua. Les últimes xifres indiquen que només un 5% d'una població de 500.000 habitants parla català habitualment, si bé un 20% dels ciutadans diuen que en saben. Per si en aquest context no fos prou complicat fer servir el català, ara s'hi sumen dues amenaces més que posen contra les cordes Ràdio Arrels, l'emissora en català de la Catalunya Nord: les retallades culturals que ja ha insinuat el govern francès per pal·liar el dèficit públic i l'auge de l'extrema dreta.
  • Abogados Cristianos, posin l’altra galta
    L’Audiència de Madrid ha arxivat la causa contra el còmic Quequé per uns comentaris dits al seu programa de la SER en què suggeria apedregar capellans pederastes amb les pedres del Valle de los Caídos. Instada per Abogados Cristianos, és l’enèsima denúncia d’aquest grup ultra que s’estampa contra la crua realitat. No se’n van sortir amb el llibre El niño Jesús no odia a los mariquitas, ni amb la processó del Santo Chumino Rebelde de Màlaga o la del Coño Insumiso de Sevilla. Van fracassar en la seva acció judicial contra Judit Martín i l’Està passant per la Mare de Déu del Rocío. També els han tombat les denúncies contra Leo Bassi, contra Mongolia i, fins i tot, contra dues professores d’institut que van cometre la gosadia de disfressar-se de monges. Això sí que són éxitos encadenados, i no els de M80.
  • L'acord comercial entre els EUA i el Regne Unit no eximeix els britànics del 10 %
    El president Donald Trump ha anunciat aquest dimecres un acord comercial amb el Regne Unit, el primer que la Casa Blanca aconsegueix des que va iniciar la seva guerra aranzelària. El president estatunidenc, que ha explicat que els detalls finals “s’escriuran en les setmanes vinents”, ha afirmat que “l’acord inclou milers de milions de dòlars en accés ampliat al mercat per a les exportacions nord-americanes”. Així mateix, també inclou plans per alinear el Regne Unit amb la seguretat econòmica dels EUA. Ara bé, el secretari de Comerç, Howard Lutnick, ha aclarit que els aranzels del 10% aprovats a l'abril seguiran en vigor.