Noticias
Nit de bruixes, nit de sèries: 10 fetilleres televisives per Sant Joan
La nit de Sant Joan és nit de foc, però també de bruixes, personatges que en la concepció més tradicional eren dolentes, poc agraciades i perilloses (i volaven amb escombres). Després de segles sent temudes i perseguides, el moviment feminista fa anys que s'ha apropiat del concepte de bruixa i l'ha ressignificat com a símbol de dones empoderades i sàvies. Les fetilleres fa temps que es passegen per la literatura i el cinema, però també per la televisió, on hi ha moltes sèries protagonitzades per bruixes que, molt sovint, s'escapen del retrat més estereotipat.La UE exclourà productes sanitaris de la Xina de les licitacions públiques
Nova mesura proteccionista de la Unió Europea contra la Xina. Després d'unes negociacions fallides, la Comissió Europea ha anunciat aquest divendres al matí que limitarà material i productes sanitaris fabricats al gegant asiàtic en les licitacions públiques de totes les administracions d'arreu del bloc comunitari. Aquesta decisió suposa un pas enrere en el nou acostament que Brussel·les i Pequín havien temptejat amb el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca i l'inici de la guerra aranzelària provocada pel mateix president dels Estats Units.Portar el gos a l'oficina: sí o no?
Sota la taula de la Paulina a les oficines de Purina (Nestlé) no només hi ha la seva motxilla. Als seus peus, estirada en una manta grisa i amb un bol de pinso al seu abast, hi ha la seva pomerània, la Luna. És la tercera vegada que la Luna i ella passen la jornada laboral juntes: entren juntes per la porta principal, pugen juntes a l’ascensor, s'asseuen juntes a la taula, van juntes a les reunions, i surten juntes durant els descansos (ara passejos) i a l’hora de dinar. I la Luna no està sola: és un dels cent vint gossos que tenen acreditat l'accés a les oficines de l’empresa d'Esplugues de Llobregat.El restaurant on se serveixen plats de cuina tradicional catalana a 3,5 euros
Aliè a les modes culinàries, a l'auge de la cuina creativa d'avantguarda, a la sofisticació i a les influències foranes que en les últimes dècades s'han imposat en el món de la gastronomia, el restaurant Can Guix d'Olot s'ha mantingut sempre fidel a la seva manera de cuinar. Com si hagués quedat ancorat en el passat, res ha canviat en els últims 45 anys en aquest humil restaurant situat al cor de la capital de la Garrotxa, a pocs metres del mercat municipal, on els comensals poden gaudir d'un generós plat de capipota per només 4,5 euros, uns fesols amb botifarra esparracada per 4 euros, unes mandonguilles per 4,5 euros o un plat del dia, que pot ser des d'un arròs a la cassola fins a uns fideus o unes llenties estofades, per 3,50 euros. Preus “d'abans” per a una cuina que, "malauradament, avui ja no es troba en gairebé cap restaurant”, diu la mestressa i cuinera de can Guix, Mercè Colomer. “No hem fet mai res per aprendre noves tècniques culinàries, per modernitzar-nos o per adaptar-nos aL'escriptor "secret" que va capturar l'esperit d'una època molt miserable
Emmanuel Bove (1894-1945) es deia originalment Emmanuel Bobovnikoff i era fill d’un rus d’origen jueu i d’una criada luxemburguesa. Va viure una vida d’allò més moguda, entre pensions barates i hotels ronyosos, malalties als pulmons i estretors econòmiques. El 1924, l’escriptora Colette li va publicar el primer llibre, que és aquest mateix que podem llegir en català gràcies a una traducció arranadíssima de Josep Alemany. Els meus amics és una mostra perfecta del talent de Bove, un escriptor “secret”, recomanadíssim entre els escriptors, i que no ha fet gaire fortuna per sota dels Pirineus. És una de les seves novel·les importants i una molt bona porta d’entrada al seu univers, fet d’homes una mica kafkians i d’uns temes i tons que es podrien qualificar de precedents d’algú com Patrick Modiano, tot i que en Bove no hi ha la boira que embolcalla els personatges del premi Nobel francès, però sí la malenconia i la tristesa de fons. Tot és més net i clar, més cru i concís: “