Noticias
  • Perseguir el sublim en un món com el nostre
    "Jo m'hi aproximo poc, als abismes. La por em fa molta por. Penso que en qualsevol moment podria perdre el control i deixar-me caure", assegura Natàlia Romaní (Tarragona, 1967), que dedica el seu nou llibre, Les rutes del sublim (Univers, 2024), a explorar una categoria estètica amb una llarga història i fites literàries, musicals i pictòriques memorables que descriuen la barreja de bellesa i terror que s'experimenta en contacte amb paisatges singulars –o, en alguns casos, considerats sagrats– i davant de fenòmens naturals com una erupció volcànica, un huracà o una tempesta. "El terror i el diví sempre a tocar l'un de l'altre en una mateixa emoció", hi llegim.
  • Bany de masses de Trump abans de la investidura: "Posarem fi a l'establishment polític fallit"
    Una darrera mostra de força abans del seu retorn triomfal. Quan falten menys de 24 hores perquè prengui possessió com el 47è president dels Estats Units, Donald Trump ha celebrat el seu míting de la victòria en què ha tornat a prometre "posar fi l'establishment de Washington" i "tornar a fer gran Amèrica un altre cop". Trump recupera les regnes del país i es proposa acabar la feina i canviar els Estats Units des dels fonaments: "No només volem un mandat, sinó que hem construït una nova majoria que portarà al nostre país a un èxit sense precedents durant les pròximes generacions".
  • En què podem invertir aquest any?
    Com sempre he dit, tenir els diners al compte corrent vol dir perdre diners. Potser no ens en fem a la idea, però els preus sempre pugen, i si els nostres diners no ho fan, a la pràctica, ens estem empobrint. En una situació de tipus d’interès a la baixa, quines opcions d’inversió tenim per als pròxims mesos?
  • Per què els llibres són com són?
    "Feia temps que treballàvem per poder fer aquest cicle, perquè ens sembla molt important i necessari". Ho deia dijous la Iolanda Batallé, la sempre entusiasta directora de la llibreria Ona, i la prova que tenia raó és que va aconseguir acabar les cadires que tenia previstes per a la primera sessió de "Cobertes/Trobades". Durant cinc dijous –ara encara en queden quatre: apunteu-vos-hi!– es trobaran a Ona "dissenyadors i equips que creen cobertes de llibres i treballen en el món editorial de la ciutat, per dialogar sobre el procés, la inspiració, les lletres, l'edició i les idees que hi ha darrere del que embolcalla els llibres que llegim." Personalment, trobo el tema fascinant. M'encanta la idea de la personalitat editorial, d'aquells llibres que reconeixes a distància: pel disseny, pels colors, saps de seguida a quina editorial pertanyen.
  • La lluita contrarellotge del Barça per evitar l'exili de l'exili
    És indiscutible que el futur Camp Nou serà el gran llegat del segon mandat de Joan Laporta. Un estadi de primer nivell i una font d'ingressos per al club, que tranquil·lament pot embutxacar-se més de 350 milions per temporada, comptant els partits de futbol, el museu, els tours, la restauració i la resta de productes que es posaran a la venda a un recinte obert al públic els 365 dies de l'any. Amb el pas del temps el Barça presumirà de les seves instal·lacions i anirà deixant enrere tots els problemes que va tenir a la fase de construcció. Si les coses van bé, el canvi de projecte, els 1.500 milions, l'exili a Montjuïc, els endarreriments en la remodelació i les pèrdues econòmiques derivades de tot plegat potser quedaran com una anècdota de les que s'expliquen als llibres d'història. Però això no vol dir que els imponderables i els canvis de guió fossin menors en el dia a dia.