Noticias
Arresten l'alcalde de Newark per protestar contra un centre de detenció d'immigració
L'alcalde de Newark (Nova Jersey), Ras Baraka, ha estat detingut aquest divendres quan protestava contra l'obertura d'un centre de detenció d'immigració. La fiscal federal de l'estat de Nova Jersey, Alina Habba, ha explicat a X que Baraka ha estat arrestat sota els càrrecs d'usurpació de propietat" i per " ignorar els advertiments del personal de Seguretat Nacional per abandonar Delaney Hall, un centre de detenció gestionat per l'empresa privada de presons GEO Group". Habba, alineant-se amb el discurs de la fiscal general Pam Bondi i el govern de Donald Trump que ja va detenir una jutgessa per "obstruir" la detenció d'un migrant, ha afirmat: "Això no serà tolerat en aquest estat. Ha estat detingut. NINGÚ ESTÀ PER SOBRE DE LA LLEI"La batalla judicial dels independentistes a Europa
Després de l'1-O, i amb la marxa d'una part dels dirigents independentistes a l'exili i l'empresonament de l'altra, la disputa política es va traslladar als tribunals. Des de llavors, i amb un punt potser d'ingenuïtat, el moviment independentista va dipositar moltes esperances en la justícia europea. I és cert que es van aconseguir victòries importants, com la negativa de la justícia alemanya a entregar Carles Puigdemont a Espanya perquè fos jutjat per rebel·lió (sí per malversació, que és la causa que té pendent ara), o l'obligació al Parlament Europeu d'acceptar la condició d'eurodiputats del mateix Puigdemont i Toni Comín (arran d'una denúncia posada per Oriol Junqueras, que es va presentar a les eleccions malgrat ser a la presó). Però el cert és que també hi ha hagut derrotes i, a més, les victòries no han servit per canviar la realitat ni l'statu quo."Deixem L'Auditori en un molt bon estat de forma"
Robert Brufau (Mollerussa, 1980) parla pausadament, amb serenor, fins i tot amb fredor. Potser per contenir una emoció comprensible. Té l'aval d'haver fet prou bé les coses després de set anys com a director de L'Auditori de Barcelona, la institució musical pública més important del país, tant pel volum de l'activitat com pels compromisos patrimonials i de suport a la nova creació que ha de complir estatutàriament. L'1 de juliol deixa el càrrec per assumir la direcció de programació de la Konserthuset i l’Orquestra Reial Filharmònica d’Estocolm. Podia haver-se acomiadat amb un acte informal, per fer balanç relaxadament. S'ha estimat més inserir l'adeu en la presentació de la temporada 2025-2026 de L'Auditori. Ho ha fet davant la premsa a l'escenari de la sala 2 i envoltat de l'equip que l'ha acompanyat en la preparació del curs, que té com a fil conductor el concepte de renaixements.Lleó XIV denuncia el declivi de la fe a favor dels “diners, l'èxit o el plaer”
L'Església catòlica s'ha llevat aquest divendres amb un nou líder. El nord-americà Robert Francis Prevost, que té també nacionalitat peruana i ascendència espanyola, s'havia convertit dijous en el pontífex 267 de la història, al ser elegit per una majoria de dos terços pels 133 cardenals "tancats" el segon dia de conclave. Davant de tots ells, reunits de nou a la majestuosa Capella Sixtina, el nou papa Lleó XIV ha celebrat la primera missa del seu pontificat en què va fer una crida per recuperar la influència de l'Església i va denunciar el declivi de la fe a favor de “la tecnologia, els diners, l'èxit, el poder o el plaer”.Els Estats Units, escenari de la batalla per l'ànima del catolicisme
El papa Lleó XIII va dedicar bona part del seu mandat a combatre el que es va anomenar “heretgia americanista”, una tendència catòlica liberal sorgida als Estats Units que acceptava de bon grat la separació entre Església i Estat (que el Vaticà rebutjava) i prioritzava l'evangelització sobre el dogmatisme. Aleshores, en el trànsit del segle XIX al XX, les diòcesis nord-americanes no podien comparar-se, ni en fidels ni en ingressos, amb les poderoses diòcesis europees.