Noticias
  • Quan Red Eléctrica també va formar part de l'eufòria de liberalitzacions a l'Estat
    Més enllà del paper que hagi pogut tenir Red Eléctrica de España (REE) en l’origen –encara per desxifrar– de l’apagada elèctrica del 28 d'abril passat, el focus sobre l’operador del sistema elèctric espanyol també ha esquitxat la seva estructura: avui és una empresa privada en la qual un 20% del capital està en mans de l’Estat a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), però anys enrere va estar sota control públic i l’esquerra al Congrés dels Diputats –des de Sumar, soci minoritari a l’executiu espanyol, fins a ERC, EH Bildu i el BNG– no només no ha trigat a recordar-ho, sinó que ja ha plantejat que es recuperi aquell model.
  • L'heroi antidesnonaments de Ciutat Meridiana que ara pot perdre el pis
    La història del Juanjo Hernández és la història de la crisi immobiliària. Aquest veí de 56 anys de Ciutat Meridiana —el barri més pobre de Barcelona— ha viscut tots els capítols del drama de l'habitatge en primera persona: l'augment de preus de la bombolla, la compra d'un pis en el pitjor moment, l'esclat de la crisi del totxo el 2008, l'euríbor disparat que va fer encarir les hipoteques, la dació en pagament, els lloguers socials, l'arribada dels fons voltor i, ara, la crisi dels lloguers. I no és casualitat, ni tampoc mala sort. Des que va esclatar la crisi immobiliària de 2008, a aquest barri perifèric de Barcelona se l'anomena amb el malnom de Villa Deshaucio.
  • "Chiclayo, beneït!": alegria a l'antiga diòcesi de Lleó XIV al Perú
    Quan dijous el cardenal Robert Prevost va sortir al balcó de la basílica de Sant Pere com a 267è papa, Chiclayo, al nord del Perú, va esclatar d’alegria i d’incredulitat. Aquesta ciutat, la cinquena més gran del país amb una mica menys de 800.000 habitants, era poc coneguda fins a la setmana passada, quan molta gent ni tan sols n'havia sentit a parlar. Fa dies que a Chiclayo no es parla d’una altra cosa.
  • "Aquest any no poden amb nosaltres": els apunts en calent del Barça-Madrid
    Victòria i Lliga pràcticament al sarró per al Barça de Flick en un clàssic que va viure una primera part d'absolut deliri blaugrana (4-3). A continuació, uns apunts en calent.
  • Augmenten les biblioteques escolars, però estan més hores tancades
    Catalunya ha recuperat una quarta part de les biblioteques escolars que havia perdut fa cinc anys, però aquestes són més petites i estan més hores tancades respecte al curs 2019-2020. L'estadística de biblioteques escolars publicada pel departament d'Educació i Formació Professional estableix que el curs 2023-2024 es va revertir la tendència a la baixa: els centres —tant públics com privats— amb biblioteca escolar han passat del 56,8% el 2020 al 72,9% el 2024, i se situen a prop de la situació del 2016, en què el 79,9% disposava d'aquest servei. Els mestres, bibliotecaris i experts consultats per l'ARA atribueixen aquest canvi a diversos factors: la reobertura de les biblioteques que s'havien tancat arran de la pandèmia del coronavirus, la caiguda del nivell de comprensió lectora dels alumnes catalans —que ha empès els centres a buscar maneres de millorar-lo obrint biblioteques—, els canvis en els currículums —ara més enfocats a fomentar la lectura— i la reducció de les biblioteques d