Noticias
  • Trump i els llibres
    Una de les conseqüències de la nova presidència de Donald Trump als Estats Units serà la prohibició formal als centres d’ensenyament d’una sèrie de llibres que la seva administració considera perniciosos. Ja ho estaven fent una sèrie d’estats nord-americans, però ara la cosa anirà de debò. Els periodistes són renuents a comparar els procediments de Trump amb els dels grans dictadors del segle XX, i és veritat que determinades coses no les podrà fer mentre s’aguanti la Constitució que posseeix el país. Però eliminar certs llibres del fons d’una biblioteca és exactament el mateix que va fer el Tercer Reich amb els llibres escrits per jueus, comunistes, i d’altres.
  • "Volem reivindicar una catalanitat profunda i passota"
    Estan molt orgullosos d'haver nascut a Torelló i defensen el rock català com si s'hagués d'acabar el món. Sembla que van a la seva bola, però són ultraconscients del que estan fent els seus companys de generació i ho absorbeixen amb una alegria que s'encomana. Dan Peralbo i El Comboi són quatre amics que toquen junts des que eren adolescents; alguns, des que amb 14 anys van formar el grup Els Flipats. El 2021 van guanyar el Sona9 i, després de publicar uns quants EP, aquesta tardor s'han atrevit a publicar el primer àlbum, que es titula, valgui la redundància, Dan Peralbo i El Comboi (Cooperativa Montgrí, 2024). En parlem amb el cantant del grup, Dan Peralbo (Torelló, 1998), que abans de respondre cap pregunta deixa clar: "Jo escric les cançons, però Dan Peralbo no tindria sentit sense El Comboi [Pol Villegas, Aleix Jimmy i Albert Ret Rams]. Som una banda i, per a mi, és la millor banda del món. Anirem sempre junts a tot arreu".
  • Els 2.700 anys del vi a Catalunya com no te'ls havien explicat mai
    Una beguda amb tanta tradició com el vi, que a Catalunya es remunta almenys 2.700 anys enrere, ara té un museu que l'explica en clau moderna. El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, el Vinseum, acaba d'estrenar a Vilafranca del Penedès la renovació al complet. Després de dues dècades de vicissituds per adaptar-lo al segle XXI, ha renascut amb una ambiciosa exhibició d'unes 2.500 de les 20.000 peces que atresora. S'amenitzen amb una seixantena d'audiovisuals, com un detallat time-lapse sobre la formació del raïm, recreacions de com funcionen diverses premses històriques de raïm o els vídeos que conviden a seure en una taverna centenària per conversar amb personatges com el sommelier Josep Roca, d'El Celler de Can Roca. Aquest cap de setmana el museu fa portes obertes i a partir de dimarts obre amb normalitat, amb una entrada que inclou audioguia i una copa de vi o most al final de la visita.
  • Noves tempestes inunden Cadaqués: una riuada arrossega una trentena de cotxes
    La setmana acaba tal com va començar. Una nova tempesta, ara a l'Empordà, ha descarregat un fort aiguat que ha acabat provocant una inundació de matinada a Cadaqués. La pluja ha fet créixer la riera d'aquest municipi i ha acabat arrossegant diversos vehicles que hi estaven aparcats. En aquest cas, però, no s'han detectat danys personals. L'aiguat ja no és fruit de la DANA que la setmana passada va afectar el País Valencià, però, tot i això, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha apuntat que les pluges d'aquesta matinada a l'Empordà poden haver superat els 100 litres per metre quadrat.
  • Una casa per veure sempre el cel
    Sabien que podrien veure el cel des de pràcticament qualsevol punt de la Casa Sitges. I és el que volien. Sovint no es té l’altura perquè el que entri a formar part de l’habitatge, tant o més que els verds de la natura, siguin els canvis de blaus, el moviment dels núvols, la transformació constant de la llum. L’arquitecte Roman Izquierdo Bouldstridge, fundador de l’estudi de Barcelona que porta el seu nom, es va adonar de seguida que la reforma d’aquella casa original del 1975 i situada a les portes del Parc Natural del Garraf s’havia de concebre en funció sobretot de les vistes espectaculars del cel però també de les muntanyes, les pinedes i el mar.