Noticias
  • Shakespeare i el bon gust (1925)
    De l’article de Joan Crexells (Barcelona, 1896-1926) que va sortir a La Publicitat (2-IV-1925) avui fa un segle. És una de les poques incursions de Crexells en l’articulisme literari i en registres d’estil desimbolt. Era un eminent capdavanter en la modernització del periodisme català en els anys d’entreguerres. Humanista, economista, filòsof, periodista, Crexells va ser un geni malaguanyat als 30 anys a causa d’una mala praxi mèdica.
  • Entitats franquistes s'activen contra Sánchez: "És el PSOE qui hauria de ser il·legalitzat"
    "Nosaltres, espanyols agraïts a Francisco Franco, volem alçar la nostra veu en aquest any 2025. Volem fer-ho perquè els poders polítics i mediàtics han declarat que aquest 2025 ha de ser l'any de la mentida contra el Caudillo". Així comença el manifest de la Plataforma 2025, una iniciativa que agrupa entitats franquistes com la Fundació Francisco Franco i que té com a objectiu rebatre l'agenda de celebració del 50è aniversari de la mort del dictador impulsada pel govern espanyol. Un fet històric que Pedro Sánchez reivindica com un element clau per assolir la "llibertat" a l'Estat. Gairebé 1.500 persones, segons els promotors, han signat el manifest que va en sentit contrari i enalteix la dictadura assegurant que Franco va ser un "cristià exemplar", un "home bo" que va deixar un llegat de "prosperitat, unitat i pau". Entre els adherits destaquen noms com el d'Antonio Tejero, l'extinent coronel de la Guàrdia Civil protagonista de l'intent de cop d'estat del 23-F; Miguel Bernad, líder de Manos Limpi
  • "Volem vestir dones segures i també fortes"
    Deia Coco Chanel que el negre era el color més elegant de tots, una tonalitat que la dissenyadora francesa va allunyar de la simbologia del dol i va dotar de refinament a través de les seves creacions. És una unió —la del negre i l'elegància— que encara es manté viva i que aquest dimarts s'ha pogut veure en diverses desfilades de la primera jornada del 080 Barcelona Fashion, on les marques han decidit explicar històries a través de les peces de roba i reivindicar el paper identitari de la moda.
  • Diversos països europeus abandonaran la convenció que prohibeix les mines antipersones
    Davant l'amenaça russa, Finlàndia vol rearmar-se. Per això augmentarà la despesa en defensa fins al 3% del PIB el 2029 i abandonarà el Tractat d'Ottawa, la convenció internacional que prohibeix l'adquisició, producció, emmagatzematge i utilització de mines antipersones. Hèlsinki se suma així a diversos països europeus veïns de Rússia que opten per renunciar a aquest tractat internacional. Polònia, Estònia, Letònia i Lituània ja ho van anunciar el 18 de març passat.
  • Espanya, a quatre universitats de tenir-ne tantes de privades com de públiques
    En els últims 25 anys s'ha triplicat el nombre d'universitats privades a l'Estat. De fet, segons les últimes dades del ministeri de Ciència, Innovació i Universitats fetes públiques aquest dimarts, actualment a Espanya hi ha un total de 96 universitats, de les quals gairebé la meitat (46) ja són privades, enfront de les 50 públiques. A més, hi ha fins a nou centres privats que estan pendents de rebre l'aval per obrir les portes. D'aquesta manera, tot i que a hores d'ara es troba a només quatre centres de tenir-ne tants de públics com de privats, tenint en compte el nombre d'institucions que estan pendents de rebre llum verda, no seria d'estranyar que pròximament a l'Estat hi hagi tantes –o més–universitats privades que de públiques.