12/03/2020

11/03/2020



Noticias
  • Les 10 pitjors jugades polítiques del 2024
    En política es prenen decisions amb uns objectius determinats (aprofitar la conjuntura, desgastar el rival, etc.), però el cert és que no sempre surten bé. Per explicar l’any polític, he fet el meu particular rànquing sobre quines han estat les pitjors jugades polítiques de l’any, és a dir, aquelles decisions que es van prendre buscant uns resultats concrets i que finalment no es van assolir o, en alguns casos, van resultar del tot contraproduents o van desencadenar efectes no previstos que van sorprendre els autors.
  • Un home amb una ordre d'allunyament assassina la seva parella, a Madrid
    Una dona de 29 anys ha estat assassinada per l'home amb qui convivia, tot i que tenia una ordre d'allunyament sobre ella. El crim ha tingut lloc en un habitatge del barri madrileny d'Usera, i ja ha estat condemnat pel ministeri d'Igualtat que dirigeix Ana Redondo García. Amb aquesta nova víctima, ja són 47 les dones assassinades a l'Estat aquest any i 1.292 des del 2003 en què es van començar a registrar aquests crims. A més, la dona tenia una filla menor d'edat. Aquest 2024 els crims masclistes han deixat òrfenes 36 criatures, una xifra que augmenta fins a les 469 si es té en compte el registre iniciat fa una dècada.
  • TV3 fa justícia a Àngel Guimerà
    Diumenge, TV3 estrenava Guimerà, el Nobel sense premi, un documental d’investigació sobre les raons que van impedir que Àngel Guimerà guanyés el prestigiós guardó de l’acadèmia sueca. La producció s’estructurava en tres actes, com un drama teatral. El primer era el més fràgil. El relat es construïa fingint la ignorància del procés de recerca i el resultat final. Un dels primers rètols introductoris anunciava: “Hi ha qui diu que va estar a punt de guanyar el Premi Nobel de Literatura”. Aquest “hi ha qui diu” és una imprecisió periodística que no pot ser l’esperó d’una tesi d’investigació. Si saben que Josep Miracle, el biògraf de Guimerà, ho va escriure, és una font prou sòlida per citar-la. El documental també parla de “llegenda” i de “cronologia d’una fake news”, conceptes que confonen i contradiuen el resultat final, forçant el desencís o la incredulitat de l’espectador que després capgiraran. Ni les vaguetats lingüístiques ni jugar a despistar són
  • Un altre jutge gira l'esquena al Barça i s'accelera el compte enrere per inscriure Olmo
    "El Jan és advocat, no empresari. Un empresari sent la necessitat de delegar per fer créixer l'empresa. Un advocat no sent aquesta necessitat", explica a l'ARA una persona de l'entorn de Joan Laporta. El poder del Barça actual es resumeix en l'omnipresència del president executiu, l'acompanyament permanent de Manana Giorgadze des de dins del club i el consell d'Alejandro Echevarría des de fora. La resta de personatges que orbiten a la zona de més atracció del sistema laportista, com els directius Ferran Olivé i Joan Soler, l'executiu Manel del Río i el secretari tècnic Deco, són satèl·lits que es desplacen segons els desitjos i els odis del seu astre.
  • Connexions Impossibles, Capítol 1: Montserrat Roig i Toti Soler
    A 'Connexions impossibles', Carla Turró i Jordi Nopca exploren els lligams entre dues figures literàries. Aquest pòdcast descobreix la vida de personatges tan diversos com Rodoreda, Faulkner, Roig, Gornick o Salinger i els connecta entre ells.