Noticias
  • Reflexions sobre la finitud del gran Georgi Gospodinov
    Georgi Gospodinov (Iàmbol, 1968) és l’escriptor contemporani més llegit i premiat de Bulgària. Novel·lista, poeta i dramaturg, traduït a trenta idiomes, a El jardiner i la mort –que arriba un any després del premi Booker d'El refugi del temps– proposa una història autobiogràfica sobre un fill que, dia rere dia, veu com el seu pare (Dinyo Gospodinov: un home irònic i vitalista) es va apagant per culpa d’una malaltia i mor. Ho relata a través d’un monòleg interior d’alta qualitat literària que porta el segell de l’estil narratiu fragmentat de l’autor. Anàrquic i experimental, imprevisible i oníric, metaliterari i absurd, Gospodinov no escriu una novel·la sobre la mort, ni sobre un dol canònic, sinó sobre el dolor de presenciar el final d’una vida. A partir de l’anècdota personal —que deixa clar que quan passa a través del llenguatge ens deixa de pertànyer i passa a formar part de l’àmbit de la ficció—, l’autor també ofereix la crònica sobre una generació, la del
  • El Regne Unit i la UE es citen a Londres per enterrar simbòlicament l'agror del Brexit
    Molt soroll per a no res? Cinc anys i mig després de la formalització del Brexit, el primer ministre britànic, Keir Starmer, intenta aquest dilluns a Londres girar full del divorci amb la Unió Europea, en una cimera amb la presidenta de la Comissió Europea i el del Consell, Ursula von der Leyen i António Costa, respectivament. El govern de Londres vol posar en pràctica el que fins ara, i des de l'arribada del laborisme al poder el juliol de l’any passat, ha sigut poc més que retòrica benintencionada: acostar-se al bloc per millorar els pactes comercials i "reiniciar" les relacions amb els altres 27 països. Hi ha factors a favor, però també entrebancs, sobretot d'interns, a què ha de fer front Londres.
  • Sis mesos sense feina ni sou per a l'exdirector de l'Institut de l'Ebre
    El departament d'Educació considera “greus” les irregularitats que es van cometre amb els contractes de pràctiques a l'IES Ebre de Tortosa –el més gran del sud de Catalunya– i ha sancionat amb sis mesos sense feina ni sou el director del centre i la seva administradora, segons expliquen fonts de la CGT i la Intersindical. L'expedient del departament arriba un any i mig després que l'ARA denunciés aquesta situació gràcies a dos testimonis protegits que s'oposaven a aquest funcionament i que van tenir el valor de fer-ho públic.
  • "Si un funcionari té un rendiment mediocre, l'administració ha de poder rescindir els seus serveis"
    El catedràtic de ciència política de la UPF Carles Ramió, president de la comissió d'experts per a la reforma de l'administració pública (CETRA), atén l'ARA per explicar els canvis que el Govern s'ha compromès a impulsar.
  • "Cobren fins a 12.000 euros al mes. És l'explotació daurada"
    Es va posar arracades de perles, de perles falses. I va trepitjar per primera vegada el barri més exclusiu de París. Era el setembre del 2012 i la sociòloga Alizée Delpierre, que feia temps que investigava la relació entre les grans fortunes i els seus criats, va decidir que era imprescindible veure-ho i viure-ho de primera mà. Per això va treballar de nanny en cases de superrics. El resultat de la investigació és Servir a los ricos (Editorial Península).