Noticias
  • El llenguatge polític està dissenyat per fer que els assassins semblin respectables
    La literatura també pot ser un refugi, especialment en moments turbulents. Ho vam veure amb la recuperació de La pesta d’Albert Camus durant la pandèmia o d'un grapat de novel·les distòpiques durant el primer mandat de Donald Trump. Un cop el plutòcrata taronja ha tornat a la Casa Blanca, no és estrany que, amb bon criteri, Edicions de 1984 –creada aquell mateix any i batejada en homenatge a la novel·la homònima de l'autor anglès— hagi volgut ampliar el seu catàleg de George Orwell (Motihari, 1903 - Londres, 1950) –on ja trobàvem Dies a Birmània (2011)— amb una tria de peces escrites entre el 1931 i el 1948. La selecció personal i, per tant, discutible –escollida, traduïda i contextualitzada per Pau Dito Tubau— agrupa textos de diversa extensió, origen i interès, en què la literatura –sigui la de tercers a través de ressenyes, sigui la vivència pròpia— hi apareix com a fil conductor.
  • Milers de soldats israelians demanen la fi de la guerra a Gaza
    A les portes de la Pasqua, un grup de gairebé mil reservistes de la força aèria d’Israel va publicar una carta que ha provocat un terratrèmol polític al país. El breu escrit es limitava a exigir la fi de la guerra a Gaza per assegurar el retorn dels ostatges que segueixen a la Franja. Però va ser ràpidament reprovat pel govern i la cúpula de l’exèrcit, la qual cosa ha desencadenat un efecte dòmino insòlit fins ara de reclams similars de milers de veterans, reservistes i membres en actiu de l’exèrcit i dels cossos de seguretat de l’Estat.
  • "Conèixer el nom de la mare biològica m'ha donat pau"
    Amb la maternitat, a la Maia se li va despertar una "inquietud" d'omplir el buit biogràfic que va des de la concepció fins al part. Un cop en aquest món, la història personal l'ha fet amb la família que fa 46 anys la va anar a buscar a l'Hospital Sant Joan de Déu tot just acabada de néixer i la va adoptar oficialment. Des de sempre, la mare adoptiva, la mare, li va explicar —sense prejudicis— que una altra dona l'havia dut a la panxa però que per alguna raó no es va quedar amb ella.
  • Si no fem res, cada dia perdem diners (2a part)
    100 euros l’any 2000 equivalen a 40 euros l’any 2025. Així començàvem La Butxaca la setmana passada amb la hipòtesi que només amb la inversió som capaços de mantenir el poder adquisitiu i, per tant, fer front a la inflació. Molts perfils ens diran "no tinc ni idea d’invertir en borsa i hi ha risc" com a argument per descartar-la. Ara bé, i si volem assolir risc en les nostres inversions? Caldrà escollir una part de renda fixa (deute d’empreses i estats) i una altra de renda variable (borsa).
  • La sèrie 'indie' que mostra els llaços indestructibles entre germans
    Un trauma compartit pot crear llaços indestructibles. Això és el que mostra la sèrie Hal & Harper, una ficció de marcat caràcter indie –es va presentar al festival de Sundance– que segueix un germà i una germana que han establert una relació de dependència total arran de la mort de la seva mare quan eren infants. Ja adults –el Hal a la universitat i la Harper ja al món laboral– no saben ben bé com funcionar l'un sense l'altre, especialment quan el seu pare els anuncia que espera un nou fill amb la seva parella actual i que ha de vendre la casa familiar. Hal & Harper, que s'estrena aquest dilluns a Movistar Plus +, està creada, protagonitzada i dirigida per Cooper Raiff i va ser premiada a la recent edició del festival Series Mania, que va reconèixer Lili Reinhart com a millor actriu.