Noticias
  • 'Creativació' o extinció: el temps s'acaba
    Creativació. Aquest és el neologisme que l'empresari català i president de Metalquimia, Josep Lagares, proposa com a clau de l'èxit, no només en el món empresarial, sinó a la mateixa societat. Ho recull en el seu últim llibre, Time-out, en què no només explica les claus de l'èxit (o la supervivència en un moment d'emergència climàtica i recursos minvants), sinó que també crea el mètode per fer-ho. Què és la creativació? Doncs la fusió de la creativitat i la innovació.
  • Herbert Kickl, el pròxim maldecap de Brussel·les
    El líder d'extrema dreta austríac Herbert Kickl ha passat de ser considerat “un risc per a la seguretat”, en paraules de l'excanceller Karl Nehammer, a estar en camí de convertir-se en el nou “canceller del poble” i en el pròxim maldecap de Brussel·les. Volkskanzler (canceller del poble, en alemany) és un terme polèmic a Àustria i Alemanya perquè la propaganda nazi el va fer servir a la dècada del 1930 per referir-se al dictador d'origen austríac Adolf Hitler, que el 1938 va annexionar Àustria a l'Alemanya nazi.
  • Només el nucli dur de Laporta resisteix
    Joan Laporta ja s'ensumava que Juli Guiu presentaria la dimissió. Sabia que el vicepresident de màrqueting estava molt molest perquè se l'havia apartat de les negociacions amb Nike. En el seu lloc, havia donat plens poders a Darren Dein perquè fes d'intermediari, feina per la qual va cobrar una comissió de 50 milions que majoritàriament va pagar el Barça. Guiu tenia presa la decisió des de feia uns dies, asseguren a l'entorn de la directiva, però va preferir esperar a la resolució del cas Dani Olmo - Pau Víctor per fer el pas. En plena tempesta, no volia tirar més llenya al foc.
  • “El meu somni és tornar a obrir el restaurant del Fermí Puig amb el nom de Fonda Puig i continuar-hi fent cuina catalana”
    Entro al Tangana divendres al migdia, el mateix dia que celebren que fa dos anys que van obrir les portes. L’Àlex López és a la cuina, preparant el menjar de la família, i en Josep Maria Masó (Puigcerdà, 1964), l’ànima i relacions públiques, és a la sala parlant amb els cambrers. El dia que el cuiner Joan Roca va presentar el seu últim llibre a Barcelona, Cuinar el Mediterrani (Planeta), juntament amb el cuiner Salvador Brugués, em va explicar que hi anirien a sopar. I és que en Josep Maria és dels cuiners més ben relacionats i respectats del sector. Encara no he conegut ningú que em digui el contrari. És un cuiner d’ofici, que sempre ha tingut clar que la cuina catalana, de mercat i local de veritat, és l’única possible al nostre país.
  • Reduir la ciència a batxillerat i les lleis fonamentals de l’estupidesa humana
    A Carlo M. Cipolla, un dels historiadors de l’economia més destacats del segle XX, li agradava entretenir els seus amics amb petits assajos intel·ligents i humorístics. Dos van acabar publicant-se plegats sota el títol Allegro ma non troppo (en català ha estat publicat per La Segona Perifèria, amb traducció de Ton Vilalta i dibuixos magnífics de Julio César Pérez): el primer assaig és El paper de les espècies (i del pebre en particular) en el desenvolupament econòmic de l’Edat Mitjana, en què analitza, en clau irònica, com el comerç d’espècies va tenir un paper central en el desenvolupament econòmic de l’Europa medieval i en la globalització. El segon, probablement el més conegut, desenvolupa Les lleis fonamentals de l’estupidesa humana i és un assaig especialment rellevant per entendre com les accions aparentment estúpides o irracionals poden tenir conseqüències molt serioses a gran escala, com ara decisions polítiques, educatives o socials. Ho veurem tot seguit amb un exemple