Noticias
  • "Vivim una revolta dels oprimits en contra de les formes de progrés social"
    Fa deu anys Carles Capdevila va entrevistar el filòsof i sociòleg alemany Axel Honneth (Essen, 1949) a la sèrie que feia a l’ARA Diumenge sobre el món que ve. Deixeble d’Habermas, Honneth llavors dirigia l’Escola de Frankfurt i situava les tres emergències del moment en el capitalisme descontrolat, la globalització i les revoltes vinculades a la religió en contra d’Occident. Una dècada després, en un món amb noves emergències, Honneth ha visitat aquesta setmana per primera vegada Girona convidat per la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, on ha impartit quatre lliçons a la sala de graus de la UdG sota el títol Escapar-se de l’opressió. Diferents variants de resistència social. Viu actualment entre Frankfurt, on és professor de filosofia social a la Goethe Universität, i Nova York, on des del 2011 també imparteix classes al Departament de Filosofia de la Universitat de Colúmbia.
  • El grup d'experts en violència vicària d'Igualtat, sense conclusions nou mesos després
    El grup d'experts sobre violència vicària que va crear l'anterior equip del departament d'Igualtat i Feminismes encara no ha presentat les conclusions de l'anàlisi de la situació, quan ja ha sobrepassat en tres mesos els sis que s'havien marcat com a horitzó temporal. El departament, que dirigeix actualment Eva Menor, assegura a l'ARA que el retard es deu al fet que "s'ha volgut ampliar la mostra dels casos a analitzar de cara a tancar l’informe definitivament". Encara, però, no hi ha data.
  • Una graduació solitària i un futur misteriós: la infanta Sofia no rebrà formació militar
    Són mesos d'esdeveniments importants que marcaran el futur de la infanta Sofia. D'aquí dues setmanes arribarà a la majoria d'edat, un mes després es graduarà al UWC Atlantic College –un centre de batxillerat internacional ubicat al sud de Gal·les– i poc després haurà de decidir com vol orientar la seva vida acadèmica a partir del setembre. Fins ara les dues filles de Felip i Letícia han seguit un recorregut acadèmic calcat: passant pels mateixos col·legis i cursant els mateixos batxillerats. Però ara tot fa preveure que per primera vegada els seus camins començaran a separar-se.
  • L'estranya dependència de Feijóo amb Puigdemont
    D'expressar predisposició al diàleg als escarafalls en només qüestió d'hores. Així ha evolucionat el discurs del PP sobre el decret del govern espanyol per mitigar els efectes dels aranzels de Donald Trump en el teixit empresarial de l'Estat. Què ha passat entremig? L'anunci de Junts d'un acord amb l'executiu de Pedro Sánchez que garanteix el suport dels de Carles Puigdemont a la norma quan passi pel Congrés. Si bé fonts governamentals remarquen que tots els grups parlamentaris van tenir accés al text aprovat aquest dimarts al consell de ministres amb el contingut pactat amb els juntaires, el relat públic que n'ha fet Junts ha empès Alberto Núñez Feijóo a elevar el to. El líder del PP ha denunciat aquest dimecres des de Brussel·les que desconeixia la "negociació encoberta amb el separatisme" per imposar un "criteri territorial arbitrari". "Avui estem més allunyats que ahir d'un possible acord", ha reblat.
  • Guia de la diada de Sant Jordi: on hi haurà parades?
    Encara amb el record d'haver viscut, fa poc menys d'un any, "el millor Sant Jordi de la història" pel que fa a la venda de llibres –25,4 milions de facturació, un milió i mig més que l'edició anterior–, la Cambra del Llibre de Catalunya ha presentat la campanya per a aquest 2025. La diada caurà enguany en el primer dimecres laborable després de Setmana Santa, i les expectatives són bones, tenint en compte que el sector editorial passa per un moment dolç, tal com va confirmar el gremi a finals del 2024: més de 1.200 milions de facturació, dels quals 260 a Catalunya, confirmant que el mercat del llibre ha crescut al voltant d'un 35% en els últims cinc anys.