Noticias
  • Sempiterna 'Traviata', servida amb fermalls d'or musicals
    Hi ha un tòpic que diu que el paper de Violetta Valéry està escrit per a tres tipologies de soprano: la liricolleugera per al primer acte, la lírica per al segon i la dramàtica per al tercer. Tot i la bondat de l’estirabot, no és cert: la soprano que interpreti la protagonista de La traviata ha de tenir un timbre i color homogenis i ha d'entomar les exigències d’un rol complet, magistralment escrit però maratonià, que va de la frivolitat (primer acte) a la consciència tràgica (tercer acte) davant d’una mort prescrita ja al preludi, passant per un equilibri que s’ensorra com un castell de cartes (les dues escenes del segon acte). La soprano Nadine Sierra resulta perfecta per al paper i ha signat una versió de manual en unes funcions de La traviata que han tornat al Liceu el regust de les seves nits més glorioses davant de títols de repertori. Sierra és, senzillament, perfecta: veu bonica, bon ús de l’instrument, expressivitat gloriosa, reguladors portentosos i bona prestació actoral la c
  • Un mort i un ferit crític en una explosió al Port de Barcelona
    Almenys una persona ha mort i una altra ha quedat ferida en estat crític per cremades en una explosió que ha passat minuts després de les 10 del matí al Port de Barcelona. La deflagració s'ha produït al Moll de l'Energia i ha obligat a activar la fase d’emergència del pla d’autoprotecció de la infraestructura i l’alerta del Plaseqcat.
  • Trump confon Espanya amb un membre dels BRICS i amenaça amb aranzels del 100%
    Aclaparat encara pel bany de masses de la investidura i en plena allau de decrets per començar a desmuntar el llegat de Joe Biden, Donald Trump va protagonitzar aquest dilluns el seu primer lapsus com a 47è president dels Estats Units. Després de prendre possessió del càrrec, va confondre Espanya amb un membre dels BRICS, l'organització d'economies emergents fundada pel Brasil, Rússia, l'Índia, la Xina i Sud-àfrica. I no només això, sinó que també va amenaçar a imposar a aquests països, inclòs l'estat espanyol, aranzels del 100%. La sigla BRICS prové de les inicials dels països fundadors, si bé actualment l'organització està composta per onze membres plens, que inclouen l'Aràbia Saudita, Egipte, la Unió dels Emirats Àrabs, Etiòpia, l'Iran i Indonèsia, però no Espanya.
  • Xarnegos? “És obvi que hi ha un repunt del discurs etnicista”
    La reivindicació de “l'orgull xarnego” del guionista Eduard Sola quan va rebre el premi Gaudí ha encès les xarxes socials entre alguns internautes que van veure en el discurs un atac a la història dels catalans de soca-rel que, com l'avi andalús del guardonat, van haver de viure en situacions molt precàries o amb l'opressió de la dictadura, amb l'única diferència que no havien hagut de deixar el seu país. La polèmica –artificial o no– coincideix amb el centenari de Paco Candel, l'autor que, com Sola, va escriure sobre la seva pròpia experiència.
  • Més que una sàtira política de Thomas Mann
    Thomas Mann (1875-1955) va publicar aquesta nouvelle el 1930, en un temps, com escriu Edgar Straehle al magnífic epíleg, “extremament convuls, marcat pel període d’entreguerres i l’auge del feixisme”. Feia només un any que l’autor alemany havia rebut el premi Nobel i ja era una figura consagradíssima més enllà de les fronteres del seu país. El 1930, Mann —que, amb 26 anys, donà a llum l’enlluernadora Els Buddenbrook— ja havia publicat La mort a Venècia (1912) i aquella exhibició d’altura de talent que és La muntanya màgica (1924). A l’exili nord-americà va publicar, entre altres, la pertorbadora El doctor Faustus (1947). S’entén que, amb aquest bagatge, l'escriptor de Lübeck sigui considerat un dels narradors més destacats del segle XX.