Noticias
  • L'herència de l'àvia que ha fet plorar 50 milions de persones a l'Àsia
    Quan hi ha una herència pel mig és fàcil que en les famílies hi hagi desavinences, però la pel·lícula tailandesa Cómo hacerse millonario antes de que muera la abuela, dirigida pel debutant Pat Boonnitipat, deixa una cosa clara sobre les tradicions d’aquest país: les baralles entre descendents es produeixen abans d'aixafar el cementiri, perquè només un membre de la família sortirà beneficiat quan l’àvia faci el darrer sospir. La premissa d’aquest superèxit asiàtic (més de 50 milions d'espectadors i pel·lícula asiàtica més vista en diversos països del continent) que Tailàndia va enviar als Oscars representa un cert xoc cultural: M (Putthipong Assaratanakul) és un jove que deixa de banda les seves aspiracions com a jugador professional de videojocs per cuidar l’àvia (Usha Seamkhum), que pateix càncer, en veure com una amiga seva s’ha fet milionària després de tenir cura del seu avi amb dedicació i de manera exclusiva.
  • Mark Rutte, l'adulador de Trump que comanda l'OTAN
    Tant se val els estirabots i les amenaces de Donald Trump contra l'OTAN. Els Estats Units aporten més de la meitat del pressupost dels socis de l'Aliança Atlàntica i sigui qui sigui l'inquilí de la Casa Blanca, controla de facto l'entesa militar més poderosa del món. Això queda palès, i molt, en les declaracions i moviments del nou secretari general de l'organisme, el neerlandès Mark Rutte, que s'ha convertit sense cap mena de recança en un ferm defensor del president estatunidenc i s'ha fet seva una de les seves principals demandes: obligar els estats europeus a gastar molt més en defensa.
  • El pla per ressuscitar els caus i esplais de Barcelona
    Menys infants, menys monitors i moltes més dificultats per tenir espais per fer activitats de lleure. Aquest és el dia a dia de molts dels caus, espais i agrupaments d'escoltes barcelonins que han vist com, després de la pandèmia, la seva funció integradora i educativa s'ha complicat molt més. Tot i que hi ha hagut una petita recuperació, la realitat és que l'associacionisme, que durant molts anys havia estat un dels pilars de l'educació d'infants i adolescents, està perdent força a la capital catalana: les associacions de lleure de Barcelona han perdut un miler d'infants i gairebé 200 monitors des del 2019. A més, en aquest temps hi ha hagut una desena de caus i esplais que han hagut de plegar.
  • Enganxats als misteris: cinc sèries per a investigadors amateurs
    Les sèries que s'estructuren al voltant d'un misteri, o diversos, solen ser especialment atractives per als espectadors, que molt sovint acaben jugant a ser investigadors amateurs des del sofà de casa. Segurament per aquest motiu és un tipus de producte que no sol faltar a les plataformes. En les darreres setmanes diferents serveis d'estríming han ampliat la seva oferta amb l'estrena d'un grapat de sèries que, des de gèneres diversos, tenen en el seu cor una incògnita per resoldre. Repassem a continuació algunes d'aquestes ficcions, una llista en la qual també podrien figurar títols com Ludwig.
  • Què és el que el PSOE no compleix amb Junts?
    Carles Puigdemont va trencar les negociacions amb el PSOE divendres passat i va reclamar una reunió "urgent" a Suïssa que, de moment, s'ha fet a Bèlgica aquesta mateixa setmana, quan els dos partits han tornat a seure plegats. Els resultats no han arribat, com ha evidenciat el rebuig de Junts als decrets que havia de convalidar el govern espanyol, i els juntaires alerten de risc de trencament definitiu amb els socialistes per incompliments dels acords. Quins incompliments denuncia Junts? Principalment, el traspàs integral de les competències d'immigració, l'aplicació de la llei d'amnistia per part de la justícia i l'oficialitat del català a la Unió Europea.