Noticias
  • "Visc amb les meves filles al país on s'han matat més criatures que en cap altre lloc del món"
    Gaël Faye (Bujumbura, 1992) arriba tard d'una xerrada al Liceu Francès de Barcelona perquè els alumnes no podien parar de fer-li preguntes sobre les seves dues novel·les, Un país petit (2016; Empúries/Salamandra, 2018; trad. Mercè Ubach) i El jacarandá (2024; Salamandra, 2025; trad. Lydia Vázquez). Del seu debut se'n van vendre més de dos milions d'exemplars en les quaranta llengües en què es pot llegir. Hi explicava la història del Gabriel, un noi de Burundi que havia d'emigrar a França amb els pares i la germana petita degut a l'esclat de la guerra civil al seu país i del genocidi de tutsis per part dels hutus a Ruanda. El jacarandá, que ha rebut el premi Renaudot, arrenca de nou el 1994 per aproximar-se a un altre jove, el Milan: tot i haver crescut a Versalles, s'anirà sentint cada vegada més interessat per Ruanda, el país del qual va haver de fugir la seva mare.
  • Sánchez s'explica al Congrés: l'apagada massiva deixa en segon pla l'augment de la despesa en defensa
    Fa poc més de dues setmanes, Pedro Sánchez només preveia entomar una compareixença al Congrés dels Diputats a través de la qual defensar i desgranar el Pla de Defensa de 10.471 milions d'euros per arribar al 2% del PIB aquest mateix any. L'apagada elèctrica massiva del dilluns passat, però, capgiraria els plans de l'executiu espanyol. Així, aquest dimecres Sánchez no només haurà de justificar la pluja de milions destinada a la defensa, i que el bloc d'esquerres mira amb recel –també arran de les relacions comercials amb Israel–, sinó que també haurà de retre comptes del minut i resultat de l'incident elèctric, i aquí les crítiques arriben tant des de l'oposició com dels socis d'investidura.
  • Qui és el Dr. Oetker? El farmacèutic del segle XIX que ara és famós per les pizzes
    A les rengleres de congeladors dels supermercats, gairebé sempre hi ha un logotip vermell i blanc que es repeteix sense parar. És l'emblema de la firma alemanya Dr. Oetker, que s'estén als lloms de les capses de pizzes congelades. Aquest és el seu producte estrella: cada dia, de les dues fàbriques que la companyia té al centre d'Europa, en surten 2,3 milions de pizzes. Això es tradueix en una facturació que, l'any passat, va superar els 4.200 milions d'euros. La filial espanyola va vorejar els 65 milions d'euros. En total, 16.600 treballadors treballen per donar forma al catàleg de Dr. Oetker, que a banda de les 45 pizzes es completa amb flams, natilles, gelats, pastissos, fruits secs i ingredients diversos de rebosteria. Però, qui va ser el fundador de la companyia? 
  • "Ha costat trobar gent": el viacrucis de Jordi Domingo per fer govern al Consell de la República
    "En els pròxims dies tinc la intenció d’anunciar els membres del meu govern. Seran sis persones lliures i independents, de prestigi internacional, amb un full de serveis inqüestionable i compromeses amb el nostre objectiu". Això deia el nou president del Consell de la República, Jordi Domingo, en l'última carta que va enviar als registrats a aquesta entitat el 17 de març. Un mes després, l'entitat continua sense tenir govern, tot i que Domingo va ser escollit al febrer, un mes abans.
  • “A Dinamarca el batxillerat és una etapa per aprendre i fer errors, no per estar contínuament fent exàmens”
    Dinamarca és dels països que, any rere any, lideren els rànquings de competències dels alumnes, amb un sistema educatiu que es caracteritza per ser completament gratuït des de l’escola primària fins als estudis universitaris i que es diferencia força de l’ensenyament a Catalunya. Això ho sap bé Carolina Duarte (46 anys, nascuda a Castellar del Vallès), que ja fa 18 anys que viu al país escandinau, on treballa com a professora d’educació secundària des de fa 15 anys. Ella no s’esperava acabar donant classes en un institut de Dinamarca, però després de conèixer la seva parella danesa al Japó, tots dos van decidir anar a viure junts a Copenhaguen. La Carolina havia estudiat traducció i interpretació a Barcelona, i això li va servir per trobar feina de professora.