Noticias
  • "He hagut de sentir que em diguin violador"
    La nit que van detenir Ahmed Tommouhi, el novembre del 1991, feia vuit mesos que havia emigrat a Catalunya des del Marroc. En aquell moment la policia buscava els responsables d'una sèrie d'agressions sexuals, i tant ell com un altre home marroquí que s'allotjava a la mateixa pensió de Terrassa, on havia trobat feina, coincidien amb la descripció que havien donat les víctimes. Han passat dècades i quinze anys d'empresonament —l'altre acusat va morir a la presó— fins que la justícia ha anul·lat totes les condemnes per violació que es van dictar per error. Els anys i les proves, com ara l'ADN, han demostrat que aquells atacs els havia comès un altre home. Fa unes setmanes, ha sabut que l'Audiència Nacional rebutja indemnitzar-lo pels anys que va passar entre reixes perquè no hi veu "un error cras o evident" de la justícia.
  • "La gent ens perseguia pel carrer": La gran apagada des de la sala de control dels Bombers de Barcelona
    La Maru, de 67 anys, i el seu marit, en Josep Manel, de 68, havien sortit de casa al matí per anar al metge. Era el dilluns 28 d'abril, i la gran apagada els va enxampar sortint de l'hospital. Viuen en un sobreàtic de nou pisos al barri de Sant Andreu i la Maru va amb una cadira de rodes elèctrica des que va patir un accident l'any 2013. L'ascensor no funcionava i es van veure condemnats a "donar voltes", a menjar alguna cosa en un parc i a esperar. Van esperar fins a les sis del vespre, quan van veure un vehicle dels Bombers de Barcelona i van demanar ajuda. "Just en aquell moment estàvem ajudant a pujar una persona amb mobilitat reduïda a casa seva", narra el caporal dels Bombers Yago Abad Galcerán.
  • Quines són les nacions d'Europa amb més suport a la independència?
    El primer baròmetre de l’any del CEO constatava que els indicadors relacionats amb el debat territorial a Catalunya tornen a registres anteriors al 2012. El suport a la independència de Catalunya baixa per primera vegada del 40% en un sondeig i obté la seva pitjor dada des del 2011, l’any anterior a l'inici del Procés. Així, el 54% dels catalans votarien avui en contra de la ruptura amb Espanya, el mateix percentatge que en el baròmetre del novembre, mentre que el 38% hi votaria a favor, dos punts menys que fa quatre mesos.
  • El Pacte Nacional per la Llengua se signarà dimarts (sense Junts ni la CUP)
    El Pacte Nacional per la Llengua per fi té data. Dimarts al migdia es presentarà en un espai emblemàtic com l'Institut d'Estudis Catalans i comptarà amb la signatura del PSC, ERC, els Comuns i la presència de les entitats de llengua que han participat en el procés. El pacte es va començar a gestar durant el govern de Pere Aragonès el 2021, i amb l'impuls d'ERC i Junts, però no es va poder tancar la legislatura passada. El 2024 va ser un dels punts de l'acord entre ERC i PSC per a la investidura de Salvador Illa. El compromís era tenir-lo enllestit els primers 100 dies de govern, però finalment s'ha allargat perquè es buscava un acord molt ampli políticament, d'indubtable consens, que no s'ha aconseguit: finalment, Junts i la CUP no signaran l'acord, però el Govern ha decidit tirar-lo endavant malgrat no estar representat tot l’arc parlamentari a qui se li pressuposa un interès especial pel català. Tampoc hi seran, com era previsible, els partits de dreta i extrema dreta.
  • Albània, el primer país europeu en prohibir TikTok
    Tot va començar el novembre del 2024, quan un adolescent de catorze anys va morir apunyalat per un company de classe davant de la seva escola a Tirana. Després de l’assassinat, es va desfermar una onada de suport a les xarxes socials de joves que validaven el crim i incitaven a l’odi. Per fer front a la problemàtica i al que ja s'havia convertit en un debat públic arreu del país, el govern albanès va fer un anunci sorprenent: prohibiria TikTok durant un any.