Noticias
  • De Puigdemont al català a l'escola: la via per denunciar la "discriminació sistemàtica" contra els catalans
    L'independentisme es va anotar un punt en la seva batalla jurídica contra la judicatura espanyola quan, el 2023, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va admetre la possibilitat de denegar una euroordre, en circumstàncies molt concretes: segons va declarar el Tribunal de Luxemburg, un jutge pot negar-se a l'entrega davant d'indicis de "deficiències generalitzades" del sistema judicial i risc de persecució contra persones d'un determinat col·lectiu.
  • Plantar cara al càncer
    La recerca científica requereix esforç i temps, però té conseqüències claus avui en la vida de la gent. El que expliquem en aquest dossier n'és un exemple clar. Fa poc més d'una dècada que es van aprovar les primeres immunoteràpies contra el càncer i el que va començar com a tractaments experimentals són avui una eina imprescindible que fan servir cada cop més malalts. Encara no es pot dir que hem guanyat la batalla contra el càncer, però estem en el bon camí i s'ha millorat molt la supervivència i la qualitat de vida dels que el pateixen gràcies, en part, a aquestes noves teràpies.
  • L'entrenador de Primera que ha estat a prop de la mort tres vegades
    “Venir al Llevant no va ser atzar, ha estat el meu destí. De la mateixa manera que havia de ser a Atocha aquell 11 de març del 2004”. La vida de Julián Calero ha estat plena d’obstacles que ha hagut de superar. Va ser un dels primers policies a arribar a Atocha després dels atemptats, va viure en primera persona la tragèdia de la DANA al País Valencià l'any passat i va veure com els seus amics de l’escola morien per sobredosi amb només 16 anys. Aquest dissabte, el tècnic de Parla s’asseurà a la banqueta del Ciutat de València per enfrontar-se al Barça de Hansi Flick. “He fregat el travesser de la mort ja unes quantes vegades. Com diu un amic meu, l’home de la dalla m'està buscant i jo l'esquivo”, feia broma Calero en una entrevista al diari Marca.
  • La Venta: un restaurant clàssic als peus del Tibidabo
    L'adreça del restaurant La Venta no té número (plaça del Doctor Andreu, s/n), ni falta que li fa, perquè és impossible perdre's. L'emblemàtic restaurant celebra aquest any el seu 75è aniversari als peus del Tibidabo, on acabava el Tramvia Blau quan hi encara hi era. L'edifici llampant de color groc i blau i les cadires menorquines són inconfusibles. Aquí sempre hi trobareu un servei molt solvent i una oferta de cuina catalana tradicional executada amb precisió. Hi trobarem els plats que us podeu imaginar: esqueixada de bacallà, xató, escalivada, botifarra amb mongetes, lluç de palangre arrebossat amb maionesa... Sense sorpreses, ni ganes de tenir-ne. Precisament aquesta fiabilitat és el que li fa mantenir una clientela ben fidel i recurrent. És molt habitual veure com els comensals se saluden d'una taula a una altra.
  • “Va ser un estiu memorable, possiblement perquè sabia que només m’hi estaria un any”
    “Els millors estius de la meva vida van ser fins als 18 anys”, recorda Rafa Peña, copropietari del restaurant Gresca i el bar Torpedo. Fins llavors, estava pràcticament tot l’estiu, des de finals de juny i fins al setembre, al càmping a Camprodon, on sempre tenien instal·lada la caravana. Hi anaven tot l’any, però l’estiu era el moment àlgid. “Érem una vintena de nens, després adolescents, mig salvatges, que ens ho passàvem d’allò més bé, tot el dia jugant”.