Noticias
  • "El que més trobo a faltar al front no és el sexe": converses íntimes dels soldats ucraïnesos
    Una guerra no és només batalles èpiques i gestes heroiques. La guerra sovint es troba en els detalls. Mentre els alts comandaments discuteixen estratègies i tàctiques, els soldats rasos viuen una realitat molt diferent. La seva rutina, a grans trets, es resumeix a idear noves formes de sobreviure sota un nombre creixent de bombardejos, atacs i ofensives de les forces russes embravides. Aviat es compliran tres anys de guerra. La fatiga impera i el temps per descansar es redueix cada cop més. L'alegria i la tranquil·litat escassegen, però part de la supervivència implica trobar espais per fer broma entre ells, recuperar moments simpàtics de la vida abans de la guerra. Hi ha una emoció especial en les converses que comparteixen els soldats que lluiten una guerra. Hi ha una emoció especial en les vides que es troben en un contacte tan íntim amb la mort.
  • La Lliga en directe: Barça - Alabès
  • El Museu de Damasc: una trinxera contra l'espoli del riquíssim patrimoni arqueològic de Síria
    La nit del 8 de desembre, després del col·lapse del règim sirià de Bashar al-Assad, els saquejadors van intentar entrar al Museu Nacional de Damasc. La policia encarregada de custodiar-lo va fugir tan bon punt va saber que el dictador havia abandonat el país davant l’avanç de Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Es van despullar a correcuita i van deixar Mahmoud al-Khatib, guarda del museu, a la seva sort. “Soc fill d’aquesta terra. Perdre el nostre llegat és perdre’ns a nosaltres mateixos”, gesticula Mahmoud davant de centenars de relíquies sirianes. “Aquell dia vaig decidir viure i protegir el nostre patrimoni o morir en l'intent”, proclama el guarda. 
  • Com la IA m'ajuda a estudiar i per a què més la faig servir
    Has provat ChatGPT: li has preguntat què en sap de tu, si Catalunya serà mai independent, si les màquines acabaran dominant el món i fins i tot has generat algunes imatges. I és entretingut, però ja està, penses. No et dediques al màrqueting, no tens una web per omplir de continguts generats automàticament ni tampoc ets un delinqüent que planeja una estafa massiva. I et preguntes si la moda aquesta de la intel·ligència artificial serveix de res per a la vida real. Doncs sí, pot ser útil. Té moltes possibilitats, moltes més de les que soc capaç d'aprofitar, però t'explicaré per a què la faig servir jo en el meu dia a dia, en què m'ajuda.
  • L'Alt Empordà torna a l'emergència: per què és la zona més castigada per la sequera?
    L'Alt Empordà és avui la zona de Catalunya més castigada per la sequera. Ho demostra el fet que després de passar tot l'estiu i la tardor en situació d'excepcionalitat –amb algunes mesures de control i limitació de consum d'aigua–, la falta d'aquest bé escàs ha empès el Govern a fer un pas més i declarar la fase d'emergència a 22 municipis de la comarca. Es tracta de pobles petits com Sant Pere Pescador, la Jonquera, Ventalló i l'Armentera, que depenen de l'aqüífer dels rius Muga i Fluvià. Aquesta vintena de localitats se sumen als 12 municipis alt-empordanesos que s'abasteixen del pantà de Darnius-Boadella i que, des de fa un any i mig, des del setembre del 2023, es mantenen en emergència vermella. Per exemple, Roses, Cadaqués i Figueres.