Noticias
  • Com fer que ens empassem cinema de dinosaures
    Fa gràcia que Jurassic World: el renéixer arrenqui amb la premissa que els dinosaures han passat de moda. Com si la setena entrega de la franquícia de Jurassic Park fos conscient que el cinema de dinosaures… també ha passat de moda. A la primera entrega, el 1993, Steven Spielberg va reinventar amb èxit el concepte de blockbuster familiar, la màgia hollywoodenca i les possibilitats dels efectes especials (les beceroles del CGI). Ara ja fa una pila d’anys que la saga juràssica ha esdevingut una xurreria de pel·lícules cares sense suc ni bruc, un catàleg d’entregues previsibles amb inexistent sentit de la meravella i un exemple d'imatges generades per computadora en el pitjor dels sentits: sense la capacitat d’imaginació o somni de l’ésser humà.
  • “Sabem que no hem de menjar dolços de pastisseria cada dia; aleshores per què mengem brioixeria industrial diàriament?”
    L’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona ha celebrat al Mercat del Born de Barcelona els 50 anys del naixement dels ensenyaments que volien transmetre l’ofici als fills dels pastissers agremiats. “Durant 20 anys seguits, només els fills es podien matricular a l’escola, però després es va ampliar a treballadors, actius i sempre agremiats, i més tard, es van crear beques per als estudis”, explica Saray Ruiz, directora de l’Escola de Pastisseria. És difícil fer-ne un resum de cinquanta anys, però les fites que remarca de l’escola són algunes de les més importants. N’hi ha moltes més que repassem a la mateixa escola amb ella i també amb Olivier Fernández, gerent del Gremi de Pastisseria.
  • Marc Salicrú: "Agafarem l'Arc de Triomf per les columnes i el farem trontollar"
    La bombeta de la inspiració de Marc Salicrú (Mataró, 1993) s'encén sovint quan és davant del volant, travessant carreteres i autopistes solitàries que el transporten a mons imaginaris. "Hi ha una espècie de grandiloqüència i d'èpica quan de sobte apareix una brigada netejant la carretera, o asfaltant. Es genera un petit micromón que no acabes d'entendre i que de sobte, al passar ràpid, ja ha desaparegut", explica Salicrú. L'afany de capturar aquesta atmosfera misteriosa l'ha portat fins a idear un dels espectacles més genuïns i insòlits del festival Grec d'enguany. Interferència 02. Breu inici d’aproximació a l’acomiadament del trajecte comtal per la porta de l’arc del darrere. Trajecte a 110 bpm, de Teatres de Campanya, serà una barreja de concert urbà i acte escènic que implicarà prop de 300 persones a l'Arc de Triomf de Barcelona el 5 i 6 de juliol.
  • L'ANC aprova la reforma dels estatuts i ensenya la porta de sortida als crítics
    La direcció de l'ANC s'ha sortit amb la seva. La cúpula comandada per Lluís Llach volia reformar els estatuts per evitar que el sector crític seguís bloquejant la presa de decisions i l'elecció de càrrecs i els socis han validat la modificació amb un 73% de suport, segons ha pogut saber l'ARA. L'aval a la direcció, que requeria el sí de dues terceres parts dels votants, és incontestable: 2.496 socis han votat a favor de la reforma i només 859 ho han fet en contra. La participació, això sí, ha estat molt baixa.
  • L'empresari català i franquista que va morir un 1 d'octubre
    D’ençà del final de la Guerra Civil espanyola, la data de l'1 d’octubre va quedar consagrada a homenatjar el general Francisco Franco mitjançant “el dia del Caudillo”. La casualitat va voler que, cap al final del règim, un 1 d’octubre també morís un dels empresaris cabdals dels temps del franquisme, el barceloní Miquel Mateu Pla.