Noticias
  • El pla de Von der Leyen per reduir la burocràcia de la UE
    Les prioritats de Brussel·les han canviat. La Comissió Europea ha deixat de centrar-se a potenciar l'agenda verda i la transparència del sector públic per intentar reduir la burocràcia de la Unió Europea i potenciar l'eficàcia de les administracions comunitàries. L'objectiu és que les empreses, sobretot les petites i mitjanes, hagin d'afrontar menys paperassa, especialment per rebre les ajudes europees. I, d'aquesta manera, fer del bloc europeu una regió més competitiva davant dels Estats Units i la Xina. Ara bé, la retirada d'alguns controls també fa perillar el compliment de les normatives ecologistes que Brussel·les tant havia reivindicat fins fa pocs anys per assolir els objectius climàtics.
  • Farina de cuc com a ingredient: l'OCU i la Comissió Europea aclareixen la polèmica
    En els últims dies, una notícia falsa alarmava els consumidors sobre un ingredient que encara és força desconegut: la farina de cuc. Al contrari del que s'ha fet creure, és segur menjar-ne i la Unió Europea no obligarà a incloure-la als aliments sense que els clients ho sàpiguen. Tant l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) com la Comissió Europea han aclarit aquesta informació: els insectes permesos per consumir compleixen unes normes molt estrictes, i els ingredients estaran clarament etiquetats als productes que comprem.
  • Nova baixa de Kate Middleton i Guillem: no assistiran als premis Bafta
    Una vegada més, les vies extraoficials van avançar-se als anuncis institucionals del Palau de Kensington. Aquest dilluns la periodista del diari The Times Kate Mansey va afirmar al seu perfil de X que Guillem i Kate Middleton no assistiran als premis Bafta, malgrat que el príncep és el president de l'acadèmia de la televisió i el cinema britànics des del 2010. Hores més tard el palau dels hereus a la Corona va emetre un comunicat oficial en què confirmava la baixa de la parella a l'acte i explicava els motius de la seva incompareixença.
  • Lenin al segle XXI
    ¿Es pot reivindicar Lenin al segle XXI sense caure en anacronismes sectaris? Sí, es pot. Ho fa l’historiador i polític de la CUP Albert Botran a l’assaig Si Lenin aixequés el cap, publicat per Ara Llibres (avís per a despistats: Ara Llibres no té res a veure amb el diari ARA). Conec Albert Botran des de fa anys, quan vaig encarregar una secció quinzenal de ressenyes de llibres d’història al diari Avui al seu professor universitari Oriol Junqueras, que s’havia fet famós per les seves intervencions erudites a TV3. Junqueras em va dir que ho faria a quatre mans amb un deixeble molt solvent, Albert Botran. Mai m’hauria imaginat que tots dos farien carrera política. La història va perdre dos bons professionals.
  • L'amor i l'amistat entre el pintor Josep Maria Sert i una nena humil de Ciutat Vella
    El passatge, la novel·la amb què Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) ha guanyat el premi Santa Eulàlia de novel·la, dotat amb 25.000 euros, comença a la Barcelona en plena expansió de finals del segle XIX. L'enderrocament de les muralles, la construcció de l'Eixample, l'efervescent món del teatre i el formiguer de fàbriques tèxtils –plenes de treballadors i de moviment– són el rerefons d'una història d'amistat, amor i venjança protagonitzada pel pintor i muralista Josep Maria Sert i una nena humil del barri de Sant Pere, Regina Soldevila.