Noticias
  • Almenys un mort i tres ferits en un atac amb ganivet a França
    La justícia francesa investiga com a terrorista l'atac perpetrat aquesta tarda a la ciutat francesa de Mulhouse, al nord-est del país, per un home que ha matat amb un ganivet una persona i ha ferit tres policies municipals abans de ser arrestat. En un comunicat, la Fiscalia Nacional Antiterrorista (PNAT) indica que es fa càrrec de la investigació de l'atac i detalla que l'autor, un home algerià de 37 anys, va cridar Allahu akbar (Al·là és el més gran) diversos cops mentre apunyalava les persones. La policia també assegura que l'atacant estava fitxat pels serveis antiterroristes.
  • Entre partícules i metàfores
    Tant les partícules que formen els dits que han teclejat aquestes paraules com les dels dits que les fan lliscar a la pantalla que tens al davant existien fa 13.800 milions d’anys (bilionèsima de segon amunt, bilionèsima de segon avall). Només estaven organitzades d’una altra manera. El procés de recombinació que han experimentat per donar lloc a una cosa capaç de pensar en elles mateixes per escriure’n i a una cosa capaç de llegir sobre elles mateixes per pensar-hi, tal com està passant ara a través d’aquest text, és un misteri. En idees com aquesta fa pensar la pel·lícula Superradiance, dels artistes Memo Atken i Katie Peyton Hofstadter, que recentment va inaugurar el programa Ciència radical al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, un projecte cultural que proposa una reflexió sobre la ciència de frontera actual a través de mirades de diverses disciplines.
  • 3Cat i les sèries: un bon cop de timó (i una reserva)
    3Cat va oferir dijous un esmorzar a la premsa per presentar el seu pla per al 2025 en matèria de ficcions. Com que l’encert en l’audiovisual és sempre difícil de predir, cal celebrar que la inversió creixi: això permet disparar més cops i, per tant, augmentar les probabilitats d’ensopegar amb un Això no és Suècia o un Vintage, encara que sigui havent d’entomar sèries fallides com La mirada de la Fiona o L’Acadèmia. També és saludable el cop de timó que s'ha fet en matèria de llengua: durant un temps, per inflar el nombre de produccions firmades per TV3, s’acceptava ser el soci minoritari d'algunes produccions encara que el català tingués una presència compartida (i, a vegades, migrada). Això s’ha corregit i la Corporació s’assegura que, almenys a les pantalles pròpies, les ficcions en què participa tinguin sempre una versió íntegra en català. Si és doblada es perden interpretacions originals en castellà que pràcticament la totalitat d’espectadors podrien comprendre, p
  • La profecia que ningú es va creure sobre la catalana que domina el pàdel mundial
    Quan només tenia nou anys, Ari Sánchez va començar a jugar a pàdel al Club Tenis Reus Monterols. Des de molt aviat tothom es va adonar que tenia traça amb la pala, però ningú va imaginar-se mai que s'acabaria convertint en la millor jugadora del món. La pala era més grossa que ella. Comparada sovint amb Roger Federer per la seva elegància, però també amb Arantxa Sánchez Vicario per la seva capacitat de lluita, la reusenca ha fet de la regularitat la seva gran virtut.
  • La família d'Elon Musk: un trencaclosques 'incompatible' amb algú tan 'conservador' com ell
    Les telenovel·les llatinoamericanes de finals dels noranta molt cops es feien difícils de seguir pels parentius complexos que mantenien alguns –o molts...– dels seus protagonistes. Aquella complexitat, que semblava morta i enterrada en aquelles ficcions tan particulars, torna ara en forma de tragicomèdia gràcies a les notícies sobre la vida personal d'Elon Musk, l'home més ric del món.