Noticias
Desconcert europeu l'endemà de l'acord aranzelari
"És un dia fosc en què una aliança de pobles lliures, reunits per afirmar els seus valors i defensar els seus interessos, decideix sotmetre's". Aquesta frase del primer ministre francès, François Bayrou, és la millor mostra del desconcert amb què s'ha rebut tant a les cancelleries europees com entre els actors econòmics de la UE l'acord aranzelari amb els Estats Units anunciat aquest diumenge a Escòcia per Donald Trump i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. L'acord, certament, és desequilibrat. A falta de conèixer els detalls concrets, es parteix d'un aranzel base del 15% per a totes les exportacions europees als Estats Units, mentre que a l'inrevés tot queda com estava, és a dir, amb uns recàrrecs d'entre l'1% i el 2%.Un "desastre" evitable: podia Brussel·les tancar un millor acord amb Trump?
"Als que no van junts, se'ls penja per separat" ("Those who don't hang together get hanged separately"). Així s'expressa un diplomàtic europeu al Financial Times sobre l'acord comercial entre la Unió Europea i els Estats Units. La frase recorda la necessitat que tenien els Vint-i-set d'unir-se davant de Washington per tancar un pacte satisfactori, amb la ironia afegida que es tracta d'una cita d'un pare fundador dels EUA, Benjamin Franklin, que la va pronunciar durant el conflicte de les tretze colònies nord-americanes amb la Corona britànica que va desembocar en la declaració d'independència dels Estats Units el 1776.El CAC ordena retirar una campanya del Govern perquè fa propaganda del seu pla econòmic
Des que va arribar a la Generalitat, el Govern de Salvador Illa ha fet pivotar la seva política comunicativa al voltant de la gestió i el funcionament de l'economia. I un dels elements clau en aquesta estratègia ha estat el pla Catalunya Lidera: un paquet de 200 mesures per injectar a l'economia catalana 18.500 milions en cinc anys i aconseguir que Catalunya avanci Madrid en generació de riquesa. En l'afany de difondre les virtuts d'aquest pla, el Govern ha desplegat una campanya de publicitat institucional en diversos flancs, també a la ràdio i a la televisió. Tanmateix, ara ha topat amb l'oposició del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, que ha ordenat a TV3, Catalunya Ràdio i RAC1 que deixin d'emetre-la. Per què? Segons l'organisme, infringeix les regles sobre publicitat institucional.La calor de l’estiu es fa passar amb bombolles
Si l’aigua és la beguda que fa passar la set, i ho diu la ciència, els elaboradors d’escumosos afegeixen que les bombolles també hi ajuden. Si més no, és el que els diuen les dades de vendes d’escumosos, que fan un repunt el mes de juny, a partir de Sant Joan, i es mantenen tot l’estiu, i s’enllacen amb les vendes altes dels mesos previs a Nadal, una altra de les grans fites per als escumosos.La IA de WhatsApp es nega a respondre en català (tot i saber-ne)
La incorporació recent de Meta AI a WhatsApp, amb la qual Meta Platforms aspira que els 3.000 milions d’usuaris del xat de mòbil més popular del món participin de franc en l’entrenament dels seus models d’intel·ligència artificial (IA), ha posat de manifest una paradoxa curiosa: l’esmentada IA sap català, però es resisteix a fer-lo servir. Quan els usuaris inicien una conversa en la nostra llengua, el xatbot respon inicialment en català durant unes dècimes de segon, però tot seguit esborra la resposta –generalment prou correcta– i passa a assegurar que encara no entén l'idioma i indica que, quan el parli, ja ens ho farà saber.