Noticias
  • 'Habemus papam'
    Dijous a la tarda es notava que algun rum-rum intern havia fet que les diferents cadenes de televisió estiguessin previngudes per la fumata blanca. A La 1 emetien la telenovel·la La promesa amb un requadre lateral fix ensenyant la xemeneia amb les gavines que l’han custodiat tots aquests dies. Just abans que emanés el fum, tallaven abruptament la sèrie per anar a publicitat. Quan tornaven dels anuncis ja ens ensenyaven la boira blanca sobre la teulada i les enviades especials de la cadena ho comunicaven a l’audiència: “Habemus papam!” A TV3, La selva estava fent tertúlia sobre aquesta qüestió i la fumera va ser oportuníssima. Però Xavier Grasset va haver de tancar la parada ràpidament per donar pas als serveis informatius. Xavi Coral semblava haver-se quedat de guàrdia després del TN per donar la notícia. A Telecinco anunciaven: “Posible fumata blanca inminente”, anticipant-se a qualsevol senyal de la xemeneia. De fet, altres cadenes privades com Cuatro i La Sexta van anar a publicitat m
  • "21 dies parlant només en català amb tothom: en sereu capaços?"
    Les vuit grans entitats en defensa del català s’han aliat per impulsar a tot el país el #repte21dies. "Es tracta de mantenir el català durant 21 dies, parlar només en català arreu i amb tothom: en sereu capaços?", planteja l’activista Txe Arana en la presentació de la iniciativa. El repte arrancarà el 12 de maig i s'allargarà fins a l'1 de juny.
  • L'amenaça russa enterboleix el 80è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial a Europa
    Un grup de ciutadans s'han acostat aquest dijous al migdia al memorial soviètic de la Segona Guerra Mundial situat al Tiergarten, el cor de Berlín, geogràfic i emocional, per fer onejar banderes d'Ucraïna. Un gest simbòlic que posa l'accent en allò que ha marcat a les capitals europees les commemoracions del 80è aniversari del VE Day, el dia de la victòria i la fi de la Segona Guerra Mundial al continent. I és que tant París, com Londres com el mateix Berlín, la Haia o Varsòvia han commemorat la capitulació de l'exèrcit nazi mirant de reüll Moscou i l'amenaça russa arran de la invasió russa del país veí d'ara fa més de tres anys.
  • Una fumata rosa, un terratrèmol i el Fantapapa: les estampes més curioses del conclave
    S'han acabat les especulacions. Després de setmanes d'incertesa, l'Església catòlica ja té nou pontífex. L'expectació d'aquest conclave –el més universal i menys europeu fins ara– ha estat majúscula, ja que l'elecció del nou papa havia de determinar quin camí agafava la institució després que les transformacions de Francesc deixessin enfurismats els més conservadors i decebuts els més progressistes. Més enllà de les estampes de litúrgia solemne, el ritu també ha deixat escenes més curioses. En destaquem algunes:
  • Catalunya abandera el canvi cap a una bona gestió de l'aigua
    Els Parlaments d'aigua amb què Catalunya participa en la Biennal d'Arquitectura de Venècia són tota una experiència. Els comissaris, Eva Franch i els fundadors de l'estudi Takk, Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, han creat un espai amable i colorista dins els magatzems nàutics que són la seu habitual de la delegació catalana impulsada per l'Institut Ramon Llull a Venècia. Un pot pensar que està dins una gota d'aigua, damunt la superfície d'un riu o al fons del mar. El muntatge emociona i dona un moment de calma enmig del brogit de la Biennal, però això no va en detriment de la contundència amb què els comissaris plantegen la necessitat de tenir una nova relació amb l'aigua. En comptes de veure l'aigua únicament com un recurs, per a Franch es tracta d'abordar-la com "un material a construir, a cuidar i a investigar".