Noticias
  • Detingut un home de 45 anys per matar el seu pare a Els Alamús (Segrià)
    Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 45 anys per presumptament matar el seu pare a Els Alamús, a la comarca del Segrià. La policia catalana ha fet públic a les 9 hores d'aquest divendres al matí han rebut un avís del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) advertint d'un home amb aturada cardiorespiratòria en un domicili d'aquesta petita localitat que no arriba als mil habitants. L'home, però, presentava signes de violència.
  • Carta de les entitats empresarials catalanes a Pedro Sánchez
  • Un salari mínim català: les competències que demana delegar ERC
    Junts i el PSOE registraven a principis de març la llei que ha de permetre que l'Estat delegui a Catalunya les competències en immigració. Els dos grups van recórrer a l'article 150.2 de la Constitució per materialitzar una de les exigències del partit de Carles Puigdemont per continuar apuntalant la governabilitat de l'Estat. Ara és ERC qui també vol acollir-se a aquest precepte constitucional, però en el seu cas perquè Catalunya pugui regular el seu propi salari mínim interprofessional. Els republicans, de fet, ja hi han posat una xifra: volen que s'elevi fins als 1.420 euros –a tot l'Estat ara és de 1.184 euros–. La via que proposen hauria d'anar acompanyada, defensa Esquerra, d'un canvi també a l'Estatut dels Treballadors, en concret de l'article 27 que detalla que és el govern estatal qui té la potestat per fixar-ne la xifra.
  • Putin es fortifica a la plaça Roja envoltat de líders mundials en una exhibició sense públic
    Un dia per al poble, però sense el poble. Vladímir Putin ha celebrat el 80è aniversari de la victòria soviètica a la Segona Guerra Mundial escudat entre 27 líders mundials a la plaça Roja de Moscou, però amb els carrers buits de gent. La desfilada militar del Dia de la Victòria li ha servit per mostrar al món que no està sol i que té la força per continuar amb la guerra a Ucraïna, tot i que, per aconseguir-ho, hagi hagut de blindar el centre de la ciutat i deixar mig país sense internet per l’amenaça dels drons.
  • Diaris traduïts al català i lectors: a on apunten?
    Feia anys que no ho mirava i em va semblar que podia ser un baròmetre (més) per saber com va això de la salut del català que tant ens amoïna. Parlo de la proporció d’exemplars en una llengua i l'altra dels diaris que ofereixen una edició traduïda. En el cas d’El Periódico, fa deu anys el 37,44% dels seus exemplars de venda ordinària (al quiosc i subscripcions individuals) eren en català. Ara són el 35,95%: hi ha un descens, però prou petit. I, de fet, ha pujat respecte a fa cinc anys, quan el percentatge era només del 31,87%, tot i que jo diria que la dada està condicionada pel fet que correspon a l’últim any d’Enric Hernández com a director i és possible que, entre The nota i altres polèmiques, el lector més catalanista se sentís expulsat. En el cas de La Vanguardia, s’ha passat del 42,9% al 42,0%. De nou, el descens és mínim.