Noticias
  • Torna el poeta llatí més salvatge (i aquest cop sense censura)
    Si bé els vells poetes solen ser "una font inesgotable de reflexions profundes i valuosos pensaments", els poetes joves van per una altra banda. "No acostumen a creure gaire ni en la sacralitat ni en les institucions humanes", els atrauen "els sentiments apassionats, com ara els amors o els odis profunds i inconciliables" i "poc o gens no els capfica saber si esdevindran un dia clàssics o si els seus escrits serviran de model a les generacions futures". Aquestes són les consideracions inicials que es fa Jaume Juan Castelló, traductor i professor titular del Departament de Filologia Llatina de la Universitat de Barcelona, al voltant de Catul, un dels autors llatins més salvatges, de qui acaba de presentar una nova versió catalana d'Els poemes a Adesiara.
  • Pau Pinós: "Vaig ser el padrí d'honor d'un vi solidari amb la Núria Feliu"
    Recordes el primer record que tinguis on hi hagués vi?
  • L’esquerra castiga més la corrupció que la dreta?
    Un nou cas de (presumpta) corrupció sacseja des de fa dies el govern espanyol i la supervivència de l’actual legislatura. Els afers del cas Koldo que afecten José Luis Ábalos i Santos Cerdán, ambdós exsecretaris d’organització del PSOE i, per tant, homes de màxima confiança del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, dibuixen una (possible) pel·lícula que observem regularment en la política de l’estat. No en va, a ulls de la ciutadania la corrupció es considera un problema endèmic que afecta bona part de l’arc parlamentari. Segons el rànquing que elabora Transparency International sobre la percepció de la corrupció, Espanya se situava l’any passat en posició 46 de 180, just per sobre d’Oman i per sota de Cap Verd, Letònia o Costa Rica. No només la lluita contra la corrupció és molt millorable, sinó que l’evolució indica que s’està anant enrere: els indicadors mostren que des del 2019 les institucions es perceben com a cada cop més corruptes.
  • El PSC, fidel al PSOE de Sánchez en el seu pitjor moment
    Quan va esclatar l'escàndol del cas Cerdán, la primera reacció dels dirigents del PSC va ser de sorpresa i, després, d'avergonyiment. Així ho reconeixien tant davant com darrere de les càmeres les primeres espases dels socialistes catalans, que reiteren que cal tenir "tolerància zero" contra la corrupció i demanen arribar fins al final per aclarir les responsabilitats en la trama que presumptament implica els dos últims secretaris d'organització del PSOE, Santos Cerdán i José Luis Ábalos, i l'exassessor de Transports Koldo García. Ara bé, la línia que defensaran els màxims dirigents del PSC al comitè federal del PSOE aquest dissabte continuarà sent de suport "absolut" al president espanyol, Pedro Sánchez, segons confirmen fonts del partit; fins i tot si es comença a esquerdar el front comú de la majoria de barons amb el seu secretari general.
  • La biblioteca de Copenhaguen que no presta llibres sinó persones
    En un moment en què s’estenen la polarització i els discursos d’odi contra les minories, i quan la comunicació cara a cara entre persones cada vegada és més difícil d’aconseguir, a Copenhaguen hi ha un moviment que va a contracorrent. En un racó verd de la capital danesa hi ha la “biblioteca humana” (Menneskebiblioteket en danès), en la qual, a diferència de les biblioteques tradicionals, aquí no s'agafen llibres en préstec, sinó persones amb qui conversar. Cada llibre de les seves estanteries representa un col·lectiu de persones poc visible a la societat que sovint està sotmès als prejudicis, la discriminació o l’estigmatització.