Noticias
  • Avenç 'made in Barcelona' per predir l'evolució de l’Alzheimer fins i tot en fases inicials
    Fa temps que la comunitat científica ha aconseguit que les proves de sang es facin un lloc en el diagnòstic i seguiment de l'Alzheimer. Ara, un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) han demostrat que el biomarcador p-tau217 –una forma específica de la proteïna tau associada a la neurodegeneració– en plasma, obtingut a través d'una simple anàlisi de sang, permet predir l'evolució d'aquesta malaltia neurodegenerativa, fins i tot en les fases més inicials, quan els símptomes encara no són evidents.
  • “'El meu avi', collons!”
    Dissabte a la nit, TV3 va emetre la Cantada d’havaneres des de Calella de Palafrugell. Míriam Riau era la periodista encarregada de presentar l’acte, que aquest any tenia una dosi d’expectativa afegida: un final polèmic per la decisió de l’Ajuntament de no cantar El meu avi com a interpretació final de comiat, com era tradició. El motiu té a veure amb la cadena. El documental Murs de silenci va vincular el seu autor, José Luis Ortega Montasterio, amb una xarxa d’explotació sexual. La família del compositor ho ha negat i els fets estan pendents de judici, però la sordidesa del cas ha portat a extremar la prudència. El meu avi no es va prohibir en cap cas, sinó que es va retirar de la clausura. Mariner de terra endins, La bella Lola i La gavina va ser la tripleta musical escollida per tancar la cantada. 
  • Brussel·les retalla els fons europeus a Espanya per abusar dels interins de llarga durada
    Retallada de Brussel·les als fons europeus que li pertocarien a Espanya. La Moncloa ha aconseguit desencallar el cinquè pagament dels fons europeus després de mesos de negociacions amb Brussel·les, però només de forma parcial i, a més, ha perdut una part del finançament que ja havia aconseguit en un primer moment. Per un costat, la Comissió Europea ha anunciat aquest dilluns que li restarà a l'Estat 627 milions d'euros de pròxims desemborsaments per no compensar degudament i abusar dels interins de llarga durada a l'administració pública. I, per l'altre, no li pagarà 1.000 milions en el cinquè pagament per no aprovar la pujada de l'impost al dièsel i la manca d'avenços en la digitalització de les entitats locals. Així doncs, Brussel·les desemborsarà en aquest cinquè pagament 22.926 milions en transferències i 15.935 en préstecs.
  • El trastorn que no deixa dormir els esportistes d'elit
    Després d'obrir-se com mai per explicar la seva situació, Ricky Rubio va unir el seu nom al de grans figures internacionals com Simone Biles, Michael Phelps, Naomi Osaka i Andrés Iniesta, que van ser dels primers esportistes en trencar tabús i parlar obertament dels seus problemes de salut mental. A diferència del que la majoria dels aficionats imaginen, la majoria de casos van aparèixer en un moment de gran èxit esportiu.
  • La sèrie de TV3 que converteix el delta de l'Ebre en escenari d'un 'thriller' amb tints ecologistes
    El gènere del thriller és un dels que més bona acollida tenen entre el gran públic, i al llarg de la història de TV3 hi ha hagut diversos exemples exitosos. Després de l'emissió d'El mal invisible, aquest estiu el forat del prime time dels dilluns, tradicionalment dedicat a la ficció, l'ocuparà Delta, una coproducció de la televisió pública catalana i d'À Punt que converteix el delta de l'Ebre en escenari i protagonista de misteris i interessos ocults. Com ja és habitual, a més de poder-se veure pel canal lineal de TV3, la sèrie també estarà disponible a 3Cat. La ficció, que consta de sis episodis de 45 minuts de durada, arrencarà amb l'emissió dels dos primers i es preestrenarà també a la Ràpita amb la presència de tot l'equip.