Noticias
  • Nou protocol per gestionar les incidències de telecomunicacions a Catalunya
    La Generalitat ha posat en marxa un protocol pioner per millorar la gestió d'incidències en les telecomunicacions, amb el suport d'empreses i entitats municipals, i que també permetrà un treball coordinat de desplegament de la fibra òptica a tot Catalunya, que beneficiarà municipis petits. El conseller de Presidència de la Generalitat, Albert Dalmau, ha presidit aquest dijous a Monistrol de Montserrat (Bages), un dels municipis que ha patit incidències de connectivitat, una reunió de treball amb les empreses de telecomunicacions i les entitats del món local signants de l'acord, en què s'han compartit els compromisos adquirits i les mesures que es tiraran endavant.
  • Seguir-li el joc a la ultradreta
    Dimarts a la tarda, el Todo es mentira, el magazín de Risto Mejide, connectava en directe amb la portaveu de Vox, Rocío de Meer. Hores abans havia fet unes declaracions en què plantejava expulsar d’Espanya vuit milions de persones il·legals i que no respecten “els usos i costums" del país. "Digui'ns: a quants immigrants pretenen deportar?”, li va preguntar Mejide només començar. La portaveu va assegurar que el titular que s’havia escampat per tots els mitjans era fals i incloïa el Todo es mentira en aquest suposat error. “Els enviarem un burofax perquè rectifiquin, perquè no hem dit que s'hagi de deportar vuit milions de persones”. Insistia que era “absolutament fals”. Com és habitual en la conducta mediàtica de la ultradreta, provocava confusió al voltant del seu discurs i tergiversava les afirmacions, aprofitant per tornar a deixar anar un llarg missatge xenòfob. Mejide ja tenia el caldo de cultiu que volia per obtenir la seva dosi de protagonisme i fatxenderia. Va tallar-la i, com
  • D’una perruca a un iPad: la botiga de Barcelona on es compren paquets sense saber què hi ha a dins
    El procés és senzill: tries la capsa que vols, la pagues i te l’emportes sense saber què hi ha a dins. La botiga Surprise Box no passa desapercebuda al carrer Ferran de Barcelona. És un magatzem (o un pou) de paquets extraviats dels gegants del comerç electrònic com Amazon, Shein, AliExpress o Temu: productes que no han arribat a mans dels seus destinataris. Els vianants hi entren i en surten constantment, intrigats pels objectes que, empaquetats en capses de diferents proporcions i procedència, s’amaguen als prestatges. Molts regiren i sacsegen, intentant esbrinar el contingut d'un paquet, però pocs s'arrisquen a pagar per emportar-se una sorpresa aleatòria. El preu ronda els 24 euros per quilo, i es calcula a les balances que hi ha repartides per la botiga. La intriga és la clau del negoci i l’ARA ha provat l'experiència.
  • El forn de Mollerussa que ha resistit més de 150 anys d’avatars històrics
    Mollerussa era antigament un autèntic desert. Al segle XIX li’n deien el Clot del Dimoni, perquè era una caldera on no circulava ni una gota d’aigua. Pràcticament ningú hi volia fer vida. Va ser la construcció del canal d’Urgell i l’arribada del primer reg l’any 1862, quan la cosa va canviar radicalment. Les terres es van tornar fèrtils i la gent va poblar la zona. Un d’aquells nouvinguts va ser en Pere Duacastella, un serraller d’Aguilar de Segarra que inicialment havia agafat el tren per buscar fortuna a Lleida capital. Va parar a Mollerussa i s’hi va acabar quedant, atret per la gran oportunitat que li oferia el nou emplaçament. El 1868 va obrir les portes d’un forn de pa que encara avui continua en marxa.
  • "La motivació principal de la corrupció és l'enriquiment personal, no el finançament dels partits"
    Després del pla presentat pel president espanyol, Pedro Sánchez, per lluitar contra la corrupció, el professor de dret administratiu i expert en transparència Pep Mir atén l'ARA per analitzar les mesures, que passen per la creació d'una nova agència d'integritat pública independent, auditories externes als partits, més protecció per als alertadors, aprofundiment en la transparència i una llista negra de les empreses corruptores.