Noticias
  • La vinyeta de Manel Fontdevila
  • Mor l'arquitecte Manuel Gausa als 66 anys
    L'arquitecte Manuel Gausa (Barcelona, 1959 - 2025) ha mort aquest dissabte de manera inesperada als 66 anys, segons ha pogut saber l'ARA per fonts pròximes. A Catalunya, Gausa és conegut com a arquitecte i teòric transgressor que va abordar la disciplina des de la idea de "l'arquitectura entorn", és a dir, no com un objecte formalista sinó, com va dir ell mateix, "com a escenaris en una cruïlla, entre escales i llocs, entre tensions i demandes, entre límits i fronteres, més enllà de vells precintes i dicotomies". Així, Gausa plantejava abordar la ciutat i el territori "més enllà dels vells paradigmes de l'urbanisme tradicional". Al contrari d'això, el seu plantejament admetia aportacions del món de l'art i d'àmbits com la física, les matemàtiques, la computació, la biogenètica, la literatura i la filosofia. El fruit de tot això són unes "arquitectures reactives" capaces de reaccionar davant el medi.
  • "Mai he vist el fantasma de la Xirgu però aquí hi passen coses"
    Des de fa més de quaranta anys, és el primer que arriba cada tarda al Teatre Romea i l’últim que en marxa després de la funció. És qui rep el públic a la porta. "Soc el sereno", diu, afable. Juan Máñez (l'Hospitalet de Llobregat, 1963) va entrar al Romea als anys 80 perquè el cap tècnic de la sala l’havia vist treballar en una parada que tenia la seva tia a tocar del teatre, al Mercat de la Boqueria. Despatxava i repartia productes sanitaris a hotels, restaurants i meublés del barri del Raval. Máñez era un adolescent espavilat que ja havia clissat la dependenta d’una sabateria que ha acabat sent la seva dona.
  • Xalar sense alcohol: restaurants amb bona oferta de begudes 0,0
    Bé sigui per necessitat o per voluntat, el fet és que no beure alcohol comença a deixar de ser una rara avis, com corroboren alguns dels millors restaurants de l'estat espanyol. Hi ha establiments d'aquests que no els convenç oferir sucs, refrescos o vins 0,0 comercials com a alternativa a l'alcohol. Les altes dosis de sucre o d'additius que arriben a contenir aquestes begudes poden entrar en contradicció amb l'alta cuina, en què tot es mesura al mil·límetre.
  • La novel·lista, el dimoni i la intel·ligència artificial
    La Mireia va descobrir la catàstrofe tres dies després que el llibre esclatés a les llibreries com una bomba de tinta. Tres dies triomfants, mentre les vendes es disparaven i els primers lectors devoraven les seves paraules com gossos famèlics. Tres dies abans que el món s’ensorrés.